Sise Bingöl için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvuru

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun 'Kendini kötü hissettirme çabası içinde olduğu düşünüldüğü' dediği 85 yaşındaki mahpus Sise Bingöl'ün durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 85 yaşındaki hasta mahpus Sise Bingöl’ün durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşıdı. Bingöl hakkında geçtiğimiz günlerde çıkartılan bilirkişi raporunu eleştiren Beştaş sunduğu dilekçede, üniversite hastanesinin daha önce verdiği raporun gözardı edildiğini söyleyerek Adli Tıp Kurumu’nun raporunun esas alındığını belirtti.

'BÜYÜK BİR İHMALİ ORTAYA KOYMAKTA...'

Beştaş, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurduğu dilekçede şu ifadelere yer verdi: "Sise Bingöl hakkında Kurum tarafından verilen rapor en iyi ihtimalle büyük bir ihmali ortaya koymaktadır. Ancak Sise Bingöl ve diğer politik tutsaklara yönelik benzer yaklaşımlar nazara alındığı vakit Kurum’un ihmalden öte, iktidarın ruhuna göre tutum takındığı aşikârdır. Sise Bingöl hakkında üniversite hastanesinin hazırladığı raporla taban tabana zıt bir raporun sunulmuş olması esas niyeti ortaya koymakta. Üstelik raporda yer aldığı üzere Sise Bingöl hakkında dile getirilen “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü…”şeklindeki ifadeler, ATK’nin meseleye bakış açısını göstermesi bakımından son derece dikkat çekici.

Adalet, tababet ve numaracı KürtlerAdalet, tababet ve numaracı Kürtler

ATK’nin hasta mahpuslar konusunda tek bilirkişi unvanı ile görev yapıyor olmasının son derece sakıncalı olduğunu belirten Beştaş şöyle devam etti: "Bu doğrultuda ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılarak; tam teşekküllü devlet hastanelerinin, eğitim-araştırma hastanelerinin ve üniversite hastanelerinin vermiş olduğu raporların geçerli kılınması ve bu raporlara ilişkin itiraz olanağının tanınması yönünde bir düzenlemeye gidilmesi kendini dayatmaktadır. ATK’nin hasta mahpuslar konusunda tek bilirkişi unvanı ile görev yapıyor olması son derece sakıncalı olup bu doğrultuda ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılarak; tam teşekküllü devlet hastanelerinin, eğitim-araştırma hastanelerinin ve üniversite hastanelerinin vermiş olduğu raporların geçerli kılınması ve bu raporlara ilişkin itiraz olanağının tanınması yönünde bir düzenlemeye gidilmesi kendini dayatmaktadır."

Dilekçenin sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı: "ATK’nin hasta mahpuslar konusunda tek bilirkişi unvanı ile görev yapıyor olması son derece sakıncalı olup bu doğrultuda ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılarak; tam teşekküllü devlet hastanelerinin, eğitim-araştırma hastanelerinin ve üniversite hastanelerinin vermiş olduğu raporların geçerli kılınması ve bu raporlara ilişkin itiraz olanağının tanınması yönünde bir düzenlemeye gidilmesi kendini dayatmaktadır."

Sisê Bingöl için çağrı: Acil tahliye edilmeliSisê Bingöl için çağrı: Acil tahliye edilmeli

NE OLMUŞTU?

Bingöl hakkında rapor hazırlayan İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, geçtiğimiz günlerde “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü...” ifadelerini kullanmıştı. Fakat daha önce Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bingöl’ün hapishane kalmasının hayati tehlike oluşturacağını ifade etmişti (HABER MERKEZİ)