Akademisyenlerden 'cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün' kampanyası

Akademisyenlerden yaşanan 'eril şiddet' suçlarına karşı kampanya: Başka akademi mümkün!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyenler 'cinsiyetçi kültüre karşı başka bir akademi mümkün' başlıklı metin yayınladı. Akademisyenlerin bu çağrısı imza kampanyasına dönüştü. Açıklamada, "2019 yılı Türkiye akademisini derinden sarsması gereken iki erkek şiddeti vakasıyla başladı. Önce Ceren Damar asistan olarak çalıştığı üniversitede, sınavda kopya çektiğini tespit ettiği bir erkek öğrencisi tarafından katledildi. Ardından, Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan klinik psikolog Murat Paker terapi esnasında kadın danışanını taciz ettiği gerekçesiyle cinsel saldırı suçundan yargılanarak ceza aldı. Ne var ki bu fiil akademiden dişe dokunur bir tepki görmedi. Bu iki olayı birbirine ekleyen toplumsal cinsiyete dayalı yapısal bir bağ olduğunu ve bunun merkezinde eril tahakkümün durduğunu biliyoruz. Akademik dünyanın bir parçası olarak, artık bu sorunu açıkça dile getirmenin zamanının geldiğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdiler.

Açıklama şöyle devam etti;

"Akademide cinsel tacizle ve onun arkasında yatan cinsiyetçi iktidarla mücadelenin önündeki en büyük engel, akademiye atfedilen saygınlık ve otoritenin erkeklik otoritesiyle birleşerek erkek faillerin çevresini bir koza gibi örmesidir. Akademi içinden veya dışından, her kim olursa olsun, failleri korumanın kendimizi ait gördüğümüz akademik geleneğin tüm etik ilkeleriyle ters düştüğünü düşünüyoruz. Bu akademik anlayışla aramıza bir sınır çizdiğimizi kamuoyuna aktarmak ihtiyacı hissediyoruz. Akademinin yaşanan bütün baskı ve zorluklara rağmen her türlü eşitsizlik ve ayrımcılık biçimlerinin farkına varıp bunlarla mücadele etmesi gerektiğine inanıyoruz. En önemlisi, bunu yaparken kendisini bu iktidar ilişkilerinden muaf tutmasını kabul edilemez buluyoruz."

'HERKESİ BU ÇAĞRIYA DAVET EDİYORUZ'

Akademisyenler, Paker davasında konuyla ilgili tüm kurumları üzerlerine düşen görevi yapmaya ve saldırganı savunarak ya da sessiz kalarak bu suçu dolaylı bir biçimde onaylayan meslektaşlarını sorumlu davranmaya çağırdı, "Biliyoruz ki biz yalnız değiliz, akademide bizim gibi düşünen ve hisseden çok sayıda insan var. Başka bir akademi mümkün ve bunu ancak bir araya gelerek biz değiştirebiliriz. Bu yüzden akademiyi içeriden ve dışarıdan dönüştürmek için bizim gibi düşünen herkesi bu çağrıya ortak olmaya davet ediyoruz" diyerek açıklamalarına son verdiler.

(Yazının tamamı için)

Metin imzaya açıldıktan itibaren 420 kişi imzaladı.

NE OLMUŞTU?

Ceren Damar asistan olarak çalıştığı üniversitede, sınavda kopya çektiğini tespit ettiği erkek öğrencisi tarafından katledilmişti. Daha sonra Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan klinik psikolog Murat Paker terapi esnasında kadın danışmanını taciz ettiği gerekçesiyle cinsel saldırı suçundan yargılanarak ceza almıştı.

Öğrencisi tarafından vurulan akademisyen hayatını kaybettiÖğrencisi tarafından vurulan akademisyen hayatını kaybetti

Murat Paker'e ‘cinsel saldırı' suçlamasıyla hapis cezasıMurat Paker'e ‘cinsel saldırı' suçlamasıyla hapis cezası