Dersim'de av Meclis gündeminde: Bu bir inanç katliamı!

Dersim'de hayvanları katleden avcılar Meclis gündeminde: Bu kişiler tespit edilmiş midir?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -Dersim'de nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve koruma altındaki yaban hayvanlarının avlanmasını HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Koçyiğit, "Tunceli’de dağ keçilerini ve vaşakları avlayan kim veya kimlerdir? Bu kişiler tespit edilmiş midir? Edilmişlerse haklarında hangi işlemler yapılmıştır?" diye sordu.

'BU AYNI ZAMANDA BİR İNANÇ KATLİAMIDIR'

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Soru önergesinde,"Tunceli bölgesinde Dağ keçileri, Boz ayı, Ur kekliği, Vaşak ve akbaba gibi yaban hayvanlar nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve koruma altına alınan yaban hayvanlarıdır. Ancak bu hayvanlar çoğu zaman keyfi bir şekilde avlanarak katledilmektedir" ifadelerine yer veren Koçyiğit, Munzur Vadisi boyunca doğaya yayılan dağ keçilerinin yöre halkı için kutsal olduğunu belirtti.

"Yöre halkı için kutsal kabul edilen ve aynı zamanda koruma altında olan dağ keçileri, son zamanlarda kimliği belirsiz kişi ve kişiler tarafından katledilmektedir. Bu aynı zamanda bir inanç katliamıdır" diyen Koçyiğit'in yanıtlanmasını istediği soruları şu şekilde:

- Türkiye’de nesli tükenmekte olan ve koruma altında olan toplan kaç yaban hayvanı vardır? Koruma altındaki yaban hayvanları ile ilgili yapılan araştırma ve çalışmalar nelerdir?

Dersim'de avcılar bir vaşağı daha vurdu: Bunu ancak bir cani yapar!Dersim'de avcılar bir vaşağı daha vurdu: Bunu ancak bir cani yapar!

- Türkiye’de dağ keçisi ve vaşak popülâsyonuna dair veriler var mıdır? Varsa kaç tür ve toplam sayıları ne kadardır?

- Tunceli’de dağ keçilerini ve vaşakları avlayan kim veya kimlerdir? Bu kişiler tespit edilmiş midir? Edilmişlerse haklarında hangi işlemler yapılmıştır?

- Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan yaban hayvanlarının etkin korunması ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

- Koruma altındaki yaban hayvanları avlama, avlanma süreleri dışında avlama, avlaklarda avlanma izni almadan avlanma, avcılık belgesi olmadan avlanma, zehirle avlama gibi avlanma kriterlerine ve kurallarına uymayan kaç kişiye şimdiye kadar 4915 Sayılı Kanun kapsamında cezai yaptırım uygulanmıştır?

- Tunceli’de 2015- 2018 yılı arasında yaz aylarında askeri operasyonlar nedeniyle çıkarılan orman yangınlarının yaban hayat üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

Dersim'de av: Kim karar veriyor?Dersim'de av: Kim karar veriyor?

- 2015- 2018 yılları arasında Tunceli’de yaban hayvanların yaşadığı alanlarda yapılan barajlar ve maden ocakları ile ne kadar su havzası, mera, orman ve yaylalar zarar görmüştür? Söz konusu zararlarla ilgili hasar tespit ve çevre etki değerlendirme çalışmaları yapılmakta mıdır?

- Türkiye’nin de imzacı olduğu BERN’e (Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarını koruma sözleşmesi) göre, yabani flora ve fauna türlerinin yaşama ortamlarının korunması amaçlanmıştır. Buna göre doğayı bir bütün olarak yok eden HES projesi, inşaat, orman yangınları ve kaçak avlanma ile etkin mücadele ve doğa dostu politikalar üretmeyi düşünüyor musunuz?

14 avcı Dersim'i vuruyor!14 avcı Dersim'i vuruyor!

- Tunceli’de vaşakların ve dağ keçilerin para karşılığı avlanmalarına izin verildiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialarla ilgili inceleme ve soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Tunceli halkı için kutsal kabul edilen dağ keçilerini avlamak suretiyle öldüren kim veya kimlerdir? Dağ keçilerini öldürenler yöre halkından olmadığına göre, hangi illerden gelmektedirler? (DUVAR)