AYM, öğretmenin itirazını reddetti

Eğitim-Sen Çınar İlçe Temsilcisi İbrahim Çiçek AYM'ye itirazda bulundu. AYM reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, Eğitim-Sen Çınar İlçe Temsilcisiyken hakkında disiplin soruşturması açılan eğitimcinin sendika hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Eğitim-Sen Çınar İlçe Temsilcisi İbrahim Çiçek’in Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurusunda karar açıklandı. AYM, Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

AYM İTİRAZI REDDETTİ 

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir ortaokulda müdür yardımcısı olan İbrahim Çiçek hakkında gösteri, yürüyüş ve basın açıklamasına katılma eylemleri nedeniyle disiplin soruşturması açılmış, Çiçek, il milli eğitim müdürlüğünün işlemi ile başka bir ilçedeki ilköğretim okuluna öğretmen olarak atanmıştı. AYM kararında, sendika temsilcisi olan başvurucunun görev yaptığı ilde yapılan bazı faaliyetlere katılması nedeniyle görev yerinin değiştirilmesi ve yöneticilik görevinden alınmasının sendika hakkına yönelik bir müdahale olduğunun kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Okul idarecilerinin okullarda eğitimin aksamadan yürütülmesini, öğretmenlerin derslere zamanında girip mevzuata uygun şekilde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesini gözetmekle görevli ve sorumlu olduğunun belirtildiği kararda, “İdareciler kanunların tanıdığı imkânların kullanımının suistimalini öncelikle kendileri engellemekle yükümlüdür” dendi.

“Sendika hakkı, sendika üyesinin gerek sendikaya üyesi olması gerekse mensubu olduğu sendikanın faaliyetlerine katılması nedeniyle yaptırıma uğramaması teminatını da içermektedir. Ancak sendika üyeliğinin, kamu görevlilerinin anayasal haklarını kullanırken uymaları gereken ödev ve sorumluluklara aykırı davranmalarına yol açmaması gerekir” denilen kararda, şu ifadeler yer aldı: “İdari görevlerde idarenin diğer atamalara göre takdir alanının daha geniş olduğu kabul edilmelidir. Somut olayda başvurucunun katıldığı eylemler ve nitelikleri, yaptığı görevin gerekleri, bunların okul ortamındaki yansımaları derece mahkemeleri tarafından bir bütün olarak değerlendirilmiş ve görev değişikliğine ilişkin karar hukuka uygun bulunmuştur. Ayrıca, yöneticilik görevinden alınan öğretmenin o okuldaki branşlara göre ihtiyaç durumu göz önüne alınarak başka bir okulda görevlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Kişinin daha önce yöneticisi olduğu okulda bu görevinden alındıktan sonra öğretmen olarak çalışması hâlinde olumsuz etkilerin ortaya çıkması da muhtemeldir.

Sonuç olarak, idarenin tespitleri ve derece mahkemelerinin gerekçeleri doğrultusunda mevzuata uygun biçimde idari görevden alınması ve başka bir göreve atanması başvurucunun sendika hakkına orantısız bir müdahale oluşturmamıştır. Dolayısıyla eğitim hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için gerekli görülen önlemler ile başvurucunun sendika hakkı arasında kurulması gereken denge başvurucu aleyhine bozulmamıştır.”