'Makarnayı elde gezdirip çantaya koyduk'

2019 ile birlikte tüm marketlerde ücretli poşet uygulamasına geçildi. Alışveriş yapanların bazıları destek veriyor, bazıları ise tepki gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Yeni uygulamayla beraber marketlerde alışveriş yapan vatandaşların bazıları ücretli poşet uygulamasına destek veriyor, bazıları ise tepki gösteriyor. İzmirliler'e ücretli poşet uygulamasına dair ne düşündüklerini sorduk.

'POŞETİMİZLE MARKETE GELMEK ÇOK ZOR BİR ŞEY DEĞİL'

Markette elinde kumaş poşeti ile karşılaştığımız Gülgün Ceylan, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor. Ceylan, “Bu çok geç kalınmış bir uygulama. Çok daha önce olması gerekiyordu. Kimileri tepki gösteriyor ama insanların bu konuda daha duyarlı olmaları gerekir. Çevreye zarar veriyoruz. En azından bu şekilde azaltabiliriz. Poşetimizle markete gelmek çok zor bir şey değil. Benim hem kumaş poşetim hem de sırt çantam var, fazla alışveriş yaparsam ona koyuyorum. Her zaman bunu yapıyordum ama şimdi mecburi olduğu için daha fazla dikkat ediyorum” diyor.

'KIZGINLIĞIMDAN POŞET ALMADIM!'

2019 yılıyla hayata geçirilen bu uygulamanın çevreye bir faydası olacağına inanmayan Nesrin Aksoy ise, “Ben bu durumdan hiç memnun değilim. Aldığımız şeyler elimizde kaldı. Kızgınlığımdan poşet almadım. Makarnayı elimizde gezdirip sonra da çantamıza koyduk. Keşke sadece poşetle çevreyi kurtarabilsek ama bunun olacağına inanmıyorum” diyerek tepkisini belirtiyor ancak yine de ekliyor: “Umarım bir adım olur. Belki de bundan sonra yanımızda poşetle gezeceğiz.”

'ÜCRETSİZ POŞET VEREN MARKET GÖRÜRSEM İHBAR EDERİM'

Ücretli poşet uygulamasını 'çok geç kalınmış bir uygulama' olarak değerlendiren Simge Çırak, “Bugün markete girdiğimde herkesin poşetleriyle geldiğini gördüm, bu çok mutluluk verici. Poşet kullanımı ilk günden yüzde 70 oranında düşmüş. Demek ki plastik poşet kullanımı zorunluluk değilmiş. Bu uygulama önemli bir adım. Kendi adıma ücretsiz poşet veren market görürsem ihbar ederim” diyor.

Kendisi de esnaf olan İbrahim Süngücü, uygulamadan etkilemediğini, mahalle esnafının poşet verirken para almadığını söylüyor ve ekliyor, “İnsanlar poşet alırken üçer beşer alıyor. Ben bunu kendi dükkânımda da görüyorum. İhtiyaçlarından fazlasını alıp çöp torbası olarak kullanıyorlar. Şimdi millet alıştı, torbasıyla gelmeye başladı. Bu şekilde daha az tüketmeyi öğreneceğiz.”

'BİR POŞET PARASI MI HESAP EDİLİYOR YANİ'

Alışveriş yaptığı markette poşet alamayınca elindekileri yere düşüren Yıldız Aktaş da uygulamaya karşı oldukça tepkili. Aktaş, “Çok saçma buluyorum böyle bir düzenlemeyi. Kafam o kadar dalgın ki poşet vermeyince parayla satın alabileceğim bile aklıma gelmedi. Bütün elimdekiler yerlere düştü. Bu kadar alışveriş yapıyoruz, bir poşet parası mı hesap ediliyor yani! Bu uygulamayı koyanların neden sadece poşete taktıklarını anlamış değilim. Çevreye hiçbir katkısı olacağına inanmıyorum. Madem öyle bizi böyle zor durumda bırakmasınlar. Bari bez torba koysunlar, herkes satın alır o zaman” dedi.

'ŞİMDİ BİZ DE ALMANLAR GİBİ OLDUK!

Marketlerden başkaları için alışveriş yaptığını söyleyen apartman görevlisi Hakan Yalaman, kendisi için marketten alışveriş yapmayı kestiğini söylüyor. Yalaman, “Ben apartman görevlisiyim. Başkaları için alışveriş yapıyorum. Apartman sakinleri için alışveriş yaptığımda poşetin ücretli olduğunu söylüyorum. Tamam derlerse ona göre alıyorum. Yeni yılın ilk günü marketten patates aldım. Dalga geçer gibi 'poşet ister misin' diye sordular. Kendim için marketten alışveriş yapmayı kestim. Bakkaldan alışveriş yapıyorum. Yıllar önce Almanya'da görmüştüm poşete ücret ödendiğini. Şimdi biz de Almanlar gibi olduk. Manavdan bir sürü şey alıp geldim kasaya, 'poşet ücretli' dediler. O zaman da bıraktım malzemeyi, çıktım.”

Hakan Yalaman

'25 KURUŞ ÇOK FAZLA'

Uygulamayı kısmen desteklediğini ifade eden Okşan Sakallıoğlu, “25 kuruş bir poşet için çok fazla. Poşete karşılık başka alternatifler üretilmeli” diyor. Sakallıoğlu, “Uygulamanın neden sadece marketlerde olduğunu da sorgulamak lazım. Ayrıca amblemli torba vermesinler. Ben poşete para veriyorsam marketin amblemini taşıyan torba istemiyorum. Neden hem para verip hem marketin reklamını yapayım ki” diyor.

Okşan Sakallıoğlu