2018'in özeti: 500 simitten 200 simide...

Bir yılı daha geride bıraktık... İstanbullulara 2018'de unutamadıkları anılarını, 2019 yılından beklentilerini ve birçok konuyu konuştuk. İstanbul'un çeşitli semtlerinde 30 yıldır simit satan Adil Çakmak 2018 yılını şöyle özetliyor: "Günde 500 simit satıyordum, bu yıl günde 200..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2018 yılını geride bırakırken birçok insan bu yıl da hayallerini gerçekleştiremediğini söylerken birçok insan da 2019 yılı için huzur, aşk, para hayalleri diliyor. Bir simitçi ise 2018 yılını şöyle anlatıyor: "Bir önceki yıl günde 500 simit satıyordum. Şimdi 200..."

İstanbul sokaklarında insanlara '2018 yılında unutmadığınız anılar nedir, 2018 yılı sizin için nasıl geçti ve 2019 yılından beklentileriniz nedir?' diye sorduk...

İLK DURAĞIMIZ TAKSİM

İlk durağımız Taksim... İstiklal Caddesi'ndeki her sene gibi yine kalabalık. Yılın son günü esnaf işlerin önceki yıllara göre daha iyi olduğunu söylüyor. Çay içmek için oturduğumuz bir kafe işletmeciyle sohbet ediyoruz: "2018 yılı için hep 'kriz var' denildi. Bizim işlerimiz şimdilik yolunda. Bence büyük ekonomik kriz 2019 yılında olacak."

'SEÇİMLER İŞ DÜNYASINDA BELİRSİZLİK YARATTI'

Buradan ayrıldıktan sonra Taksim Gezi Parkı'na yürüyoruz. Büşra Ergül'le konuşuyoruz: "2018 benim için çok zorlu bir sene oldu. Seçimlerden dolayı iş dünyasında bu yıl hep bir belirsizlik yaşandı. Belirsizliklerle dolu bir yıldan dolayı verimli bir zaman geçiremedim. 2018 yılında unutamadığım olay ise 2018 genel seçimlerin manipüle edilmiş olması.

2019'dan beklentim siyasi çıkarların hayatımızı artık olumsuz bir yönde etkilememesi."

.

Bu sözlerin ardından Ergül'ün yanındaki arkadaşı söze giriyor. İsminin Tuba olduğunu söyleyen kişi ise şöyle konuşuyor:

"Bence de bu yıl iş bulma konusunda çok kötü bir yıl oldu. Ekonomik krizi ben de hissettim. Bunalımlar yaşadım. Üniversite mezunu olmama rağmen işsiz kaldım. Haksız işe alımlardan dolayı hakkımızın yenildiğini düşünüyorum. Liyakat tamamen ortadan kalktı. 2018'de unutamadığım olay ise piyasanın kötü olmasından dolayı işten çıkarılmam oldu. 2019 dan beklentim sağlık, mutluluk, huzur, iş ve para. Adaletin hüküm sürdüğü bir ülkede yaşamak, mülakatların olmadığı herkese işinin hakettiğinin verilmesi en çok istediğim şey."

'500 SİMİTTEN 200 SİMİDE DÜŞTÜĞÜMÜZ BİR YIL OLDU'

Bir sonraki durağımız Beşiktaş... Beşiktaş Kadıköy iskelesinde simit tezgahında oturan kişiyle sohbet ediyoruz. Adil Çakmak 30 yıldır İstanbul'da simit satıyor. Kendisi 2018'i simit satışları üzerinden yorumluyor: "Önceki yıllarda bir gün de 500 simit satıyordum. Bu yıl ise günde 200 simit satıyordum. 2018 yılı 500 simitten 200 simit sattığım bir yıl oldu. Bereketsiz bir yıldı. Hep zam hep zam... Simidin fiyatı 1,50 kuruştan 1, 75 kuruşa çıktı. İnsanlar simitte mi yemesin? 2019 yılı huzurlu olsun. Hayat pahalı olmasın. İnsanlar simit satın alabilsin. Ticaret artsın. İş sahaları artsın. Mutlu bir yıl olsun."

Adil Çakmak 30 yıldır İstanbul'da simit satıyor.

'GEÇEN SENE DAHA ÇOK MİLLİ PİYANGO BİLETİ SATIŞI YAPTIM'

Son durağımız Üsküdar. Bir Milli Piyango bileti satıcısının yanına yaklaşıyoruz. Söz konusu Milli piyangocudan bir bilet alıp biz de şansımızı denemek istiyoruz. Fakat satıcı, milli piyango biletimizi verdikten sonra para üstünü geri vermiyor. Kendisine 20 TL eksik verdiğini söylediğimizde. "Cebine bak" diyor. Fakat son paramızı kendisine verdiğimizi, para üstünü vermediğini tekrarlıyoruz. Neyse ki uzatmadan gülerek, "Ben para üstünü verdiğimi düşünüyordum. Demek ki vermedim!" diyor. Para üstünü aldıktan sonra aynı soruları kendisine de soruyoruz: "Bu sene insanlar umutsuz. Milli Piyango bileti almıyorlar. Geçen sene daha çok satış yaptım."

Son durağımız Üsküdar...

Günün sonunda tanıdık biri telefonla arayıp ne yaptığımızı soruyor. Kendisine de aynı soruyu sorduğumuzda şu cevabı veriyor: "2019'dan beklentim temiz kalpli ve yakışıklı bir eş bulmak..."