HEAL: Türkiye linyit üretiminden vazgeçsin

HEAL Sağlık ve Çevre Birliği 'Linyit Kömürü: Sağlık Etkileri ve Sağlık Sektöründen Tavsiyeleri' raporu yayımladı. Türkiye'nin linyit üretiminde Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada olduğunu hatırlatan HEAL, hava kirliliğinin ve halk sağlığının korunması için linyit üretiminden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Birleşmiş Milletler 24'üncü İklim Değişikliği Konferansı (COP24) ikinci haftasına girerken, HEAL Sağlık ve Çevre Birliği (Health and Environment Alliance) yeni araştırmasında Türkiye’nin dünyada en çok linyit tüketen dördüncü ülke olduğunu açıkladı.

HEAL Sağlık ve Çevre Birliği, yayımlanan 'Linyit Kömürü: Sağlık Etkileri ve Sağlık Sektöründen Tavsiyeleri' raporunda halk sağlığının korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için bütün termik santrallerin kapatılması ve Türkiye’nin linyit tüketiminden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

TÜRKİYE DÜNYADA 4'ÜNCÜ, AVRUPA'DA 2'NCİ

Rapora göre, Türkiye’de 2016 yılında 70,2 milyon ton linyit üretildi ve üretilen linyitin yarısından fazlası kömürlü termik santrallerde kullanıldı. Türkiye’de işletmedeki 27 kömürlü termik santralin 11’inde linyit kullanılıyor, başka bir deyişle 19,9 GW kömürlü termik santral kapasitesinin yüzde 52’si linyit kömürüne dayanıyor. Ülke, bu linyit üretimiyle dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ikinci sıraya oturuyor.

'YILDA 3 BİN ERKEN ÖLÜME NEDEN OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR'

İklim değişikliğinin en temel nedenlerinden olan kömürün sağlığa etkilerinin altını çizen Halk Sağlığı Uzmanları Derneği(HASUDER) üyesi Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “HEAL’in linyit özelinde hazırladığı yeni rapor, kömür kullanımının sağlık etkileri konusunda politika yapıcılara güçlü kanıtlar sunan önemli bir çalışma. Bugüne kadar yapılmış birçok araştırmada kömürlü termik santrallerin mevcut olduğu bölgelerde astım, kanser, KOAH gibi hastalıklarda artışa neden olduğu yadsınamaz bir biçimde ortaya konulmuştur. Ayrıca Türkiye’de kömürlü termik santrallerin, yarattıkları hava kirliliği sebebiyle yılda yaklaşık 3 bin erken ölüme sebep olduğu tahmin edilmektedir”.

Temiz kömür diye bir şeyin olmadığının altını çizen HEAL Türkiye Danışmanı Funda Gacal ise “Zonguldak’ta taş kömürünün nasıl bir hava kirliliğine sebep olduğunu görüyoruz. Resmi rakamlar, hava kirliliğinin hem Türkiye’nin hem Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerinin çok üstünde olduğunu ortaya koyuyor. Yeni raporumuz, Türkiye’de aynı miktarda elektrik üretmek için taş kömüründen üç kat daha fazla linyit kullanıldığını ortaya koydu. Bunun daha fazla kirlilik ve olumsuz sağlık etkisi anlamına geldiğini tahmin etmek zor değil” açıklamasını yaptı.

AVRUPA'DAKİ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN YÜZDE 40'I LİNYİTLE ÇALIŞIYOR

Rapora göre aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa’daki ülkeler dünyadaki linyitin yüzde 50’sini üretip tüketiyor ve Avrupa’daki kömürlü termik santrallerin yüzde 40’ı linyitle çalışıyor. Avrupa Birliği’nin en büyük, en kirli ve insan sağlığına en zararlı termik santrali Polonya'daki Belchatow santrali de yine linyit kullanıyor. Avrupa ülkelerine, yüksek linyit üretim ve tüketim modellerini terk etmeleri ve acilen linyit de dahil tüm yeni kömürlü termik santral projelerinden vazgeçmeleri için çağrı yapılıyor.

(DUVAR)