BM Türkiye çalışanları grev yolunda!

BM'nin Türkiye'deki çalışanları dünya ülkelerindeki BM çalışanlarıyla aynı koşullarda çalışamamaktan şikayetçi. BM'nin Türkiye'deki holdinglerle görüşüp buna göre kendilerine zam yaptığını söyleyen çalışanlar, talepleri karşılanıncaya kadar greve gideceklerini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye'deki çalışanları diğer ülkelerdeki çalışanlarla aynı maaşı almadıklarını ve eşit koşullarda çalışmadıklarını söylüyor. Türkiye'de 6 yıldır BM'ye bağlı çalışan bir büro çalışanı koşullarını anlatırken durumu BM yetkilileriyle görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını söyleyerek greve gideceklerini belirtti. Adını açıklamayan BM çalışanı, “Acaba BM neden bütün diğer ülkelerde çalışanlarına dolar olarak ödeme yaparken bizim paramızı düşük döviz kuruyla çarpıp TL ile ödeme yapıyor?" diye sordu.

SABİT KURLA MAAŞ

Söz konusu BM çalışanı 6 yıldır BM'ye bağlı bir ofiste çalışıyor. 6 sene önce sözleşme imzaladığında maaşının dolar üzerinden hesaplandığını söyleyen çalışan, doların o dönem 2.80 TL'ye sabitlendiğini söylüyor.

BM çalışanı, “2018 yılı itibariyle dolar 7 liraya kadar çıktı fakat biz BM çalışanları olarak hâlâ 2.80 TL. kurla maaş alıyoruz. 6 yıl itibariyle gıda, giyim gibi temel ihtiyaç ürünlerinin hepsine muazzam zamlar geldi” diyor. Peki çalışanlar neden şimdi aldıkları maaşa itiraz ediyor? Bu soruya şu yanıtı veriyor: “BM neden bütün diğer ülkelerdeki çalışanlarına dolar olarak ödeme yaparken bizim paramızı düşük döviz kuruyla çarpıp TL ile ödeme yapıyor? Türkiye'deki çalışanlara neden diğer ülkedeki çalışanlar gibi muamele etmiyor? İşte bu sorunun cevabını arıyoruz.”

BM'nin Türkiye'deki yabancı çalışanlarına dolar olarak maaş verdiğini söyleyen çalışan, şöyle devam ediyor: “Yalnız yabancı uyruklu olup genel merkezden Türkiye’ye gönderilen çalışanlara dolar olarak ödeme yapılıyor. Biz dünya vatandaşı değil miyiz yani? Ya da ikinci sınıf dünya vatandaşı mıyız? Ayrıca maaşlarımıza yapılan zamlar da çok komik düzeyde. Yıllık yüzde 3-4 puan zam yapılıyor. Bu zam neye göre yapılıyor? BM temsilcileri, Türkiye’de iş yapan büyük firmalarla, holdinglerle görüşüyor. Holdinglerin, çalışanlarına yaptığı orana göre bize zam yapılıyor.”

'BM İKRAMİYE VERELİM DEDİ'

BM çalışanları konuyu yetkililerle görüşmeye devam ediyor: “Bizim talebimiz dolar kurunu makul bir rakama çekmek. BM ise 'kuru yükseltmeyelim de size 1-2 maaş ikramiye verelim' diyor. İş böyle olunca aklımıza bir usulsüzlük olduğu düşüncesi geliyor. Bu nasıl dünya kurumu? BM gibi bir kurum bunu yapıyorsa demek dünyada hiçbir şeyin garantisi yok. ”

'EĞER TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA...'

Taleplerinin makul olduğunu ve karşılanması gerektiğini söyleyen BM çalışanı son olarak şunları söyledi: “Son tahlilde eğer taleplerimiz karşılık bulmazsa greve gitmeyi düşünüyoruz. Taleplerimizin karşılanması güç değil. Hakkımız olanı istiyoruz. Haklarımız verilinceye kadar greve gideceğiz.”

İddiaları sormak için aradığımız BM Türkiye Ofisi'den ise konuyla ilgili yöneticilerin izinli olduğunu ve tekrar aramamızı istedi. İlerleyen günlerdeki ısrarlı aramalarımıza rağmen BM'den herhangi bir yanıt alamadık.