Liseliler Efes'te felsefe tartışması düzenledi

İzmir'de lise öğrencileri Celsus Kütüphanesi’nde bir araya geldi. Öğrenciler, felsefenin otantik köklerine dönüşü simgeleyen bir tartışma gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Felsefenin doğduğu topraklardan biri olan Efes Antik Kenti’nde Felsefe Buluşması’na imza atıldı. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi öğrencileri Celsus Kütüphanesi’nde felsefenin otantik köklerine dönüşü simgeleyen bir tartışma gerçekleştirdi. Öğrenciler antik çağın önemli filozoflarından biri olan Herakleitos’un memleketinde, filozofun görüşlerini temel alarak “Dünkü, Bugünkü ve Yarınki Siz Aynı Kişi Misiniz?” sorusunu tartıştı. Etkinliğin sonunda öğrencilere Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı tarafından katılım belgeleri verildi.

CELSUS'TA FELSEFE BULUŞMASI: CAFÊ PHİLO 

İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi Felsefe öğretmeni Özgür Dayaç ve Fransızca Edebiyat öğretmeni Yann Lucas eşliğinde ve öğrencilerin katılımıyla üç yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen ve gelenekselleşen Café Philo buluşmalarının 10'su yapıldı. Her dönem iki dilde (Türkçe-Fransızca) yapılan felsefi tartışmalardan oluşan Café Philo etkinliği, öğrencilerin kendi aralarında kararlaştırdıkları bir konu üzerinden danışman öğretmenleriyle birlikte yürüttükleri bir tartışma platformu. Felsefenin bireysel var oluşuna uygun olarak her bir katılımcının kendi görüşlerini sistematik düşünmenin özelliklerine dayanan argümantasyonlar oluşturarak ve aynı zamanda spontane olarak dile getirdikleri oluşum, zihinsel kaosun felsefi düşünüm rehberliğinde netleştirilmesi amacına dayanmakta. Herhangi bir ön hazırlık yapma koşulu bulunmayan bu tartışma biçiminde tek ölçüt, diğerlerini dinleme ve her bir bireyin düşüncesinin kendi içinde değerli olduğunun farkında olma…

Katılımcılar, bu platformda kendi düşüncelerini bir başkasının zihninde oluşan yansımasıyla interaktif biçimde değerlendirme imkânına sahip olmaktalar. İzmir Özel Tevfik Fikret Okulları’nın Frankofon olması nedeniyle öğrenciler aynı zamanda Café Philo buluşmalarında, kendilerini başka bir dilde ifade etme olanağıyla da düşünce dünyasının farklı mecralarına açılma imkânı bulmaktalar. Bu kez, Celsus’ta yapılan Café Philo buluşmasına Selçuk Şehit Polis Demet Sezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden yedi öğrenci felsefe öğretmenleri Banu Zaçkaya ile birlikte katıldı. Böylelikle farklı eğitim koşullarından gelen öğrenciler birbirlerini tanıma ve etkileşim olanağı buldular. Etkinliğin Herakleitos’un doğduğu yer olan Efes’te gerçekleşmesinin heyecanını yaşayan öğrenciler, bu etkinliğin daha da genişleyerek devam etmesi ve başka projelere de ön ayak olması gerektiğini belirttiler.

'AMACIMIZ FELSEFEYİ DÖRT DUVARDAN ÇIKARMAK'

Etkinlik hakkında bilgi veren İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi Felsefe Öğretmeni Özgür Dayaç, “Amacımız felsefeyi dört duvar arasından çıkararak ait olduğu kamusal alana taşımaktı; bu nedenle Café Philo buluşmalarını okul günleri dışında ve kişilerin birbirleriyle sohbet etmek için toplandığı kafelerde yapıyorduk. Bu defa, otantik köklere bir dönüş yaparak filozofların dolaştığı mekânlarda felsefenin izini sürmeye çalıştık. Böylece öğrencilerin bir Agora ortamı oluşturma hedefi en canlı haliyle deneyimlenmiş oldu” dedi.

Bu etkinliğin gerçekleşmesinde birçok kişi ve kurumun emeği olduğunu belirten Dayaç, “Tevfik Fikret Okulları Genel Müdürü Sayın Ayşe Başçavuşoğlu’na, Selçuk Belediye Başkanı Sayın Dahi Zeynel Bakıcı’ya Selçuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özgül Yavuz Karaalioğlu’na Selçuk Müze Müdürü Sayın Cengiz Topal’a, Selçuk Müzesi Arkeologlarından Sayın Esra Bideci ve emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi. (HABER MERKEZİ)