Peri Bacaları'na beton merdiven!

Kapadokya'daki Zemi Vadisi'ne, delici ve kırıcı aletlerle kayalarda boşluk açılıp beton dökülerek merdivenler yapıldı. Edinilen bilgiye göre Nevşehir Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanan proje kapsamında bölgedeki diğer vadilere de beton merdivenler yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kapadokya'da her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Göreme Milli Parkı'nda yer alan Zemi Vadisi'ne çimento dökülerek beton merdivenler yapıldı. Ürgüp-Nevşehir karayolunun 10'uncu kilometresinde bulunan vadi girişine ve içine yapılan merdivenlere çevreciler ve rehberler doğal yapıyı bozduğu gerekçesiyle tepki gösterirken beton merdivenlerin bölgedeki diğer vadilere de yapılacağı öğrenildi.

BÖLGEDEKİ BAŞKA VADİLERE DE BETON MERDİVENLER YAPILACAK

Delici ve kırıcı aletlerle doğal kaya üzerinde boşluk açılıp üzerine beton dökülerek oluşturulan merdivenlerin yapım teklifi Nevşehir Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden geldi. Bölgenin doğal sit alanı olması nedeniyle Kültür Varlıkları'nı Koruma Kurulu'ndan izin alması gereken Şube Müdürlüğü, beton merdivenlerin, "Yürüyüşçülerin can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturuyor" gerekçesiyle yapılmasını talep etti.

Şubenin talebini inceleyen Nevşehir Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu uzmanları beton merdiven yapımına onay verdi ve ilk etapta Zemi Vadi'sinin beton merdiven projesi tamamlandı. Ulaştığımız Nevşehir Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri söz konusu merdivenlerin "izin alınarak" yapıldığını belirterek bölgedeki diğer vadilerde de yakın zamanda beton merdiven yapımına başlanacağını söylediler.

'DOĞAL YAPISI BOZULMUŞ BİR DOĞAL YAPIYA GİTMEK DİYE BİR ŞEY YOK'

Bölgede yaşayan çevreciler ve rehberler yapılan merdivenlerin hem tarihi hem doğal dokuya zarar verdiğini belirterek hem CİMER'e hem de UNESCO Türkiye'ye şikayetlerini ilettiler.

1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göreme Milli Parkı'na çimento kullanılarak merdiven yapılmasının kayaların erimesine neden olacağını belirten çevreciler, projelerin iptal edilerek diğer vadilere beton merdiven yapılmamasını talep ediyorlar.

Zemi Vadisi’nin bir kilometre içine de altı beton olan tabela direkleri yerleştirildi.

Bölgede çalışan ve isminin yayınlanmasını istemeyen bir rehber, "Yürüyüş sürecinde insanlar zorlanarak da olsa elinden tutularak buralardan vadiye iniyordu. Doğa yürüyüşünün amacı da budur, doğa ile iç içe olmaktır. Buraya turist gelmesinin nedeni tarihi ve doğal dokunun korunmasıdır. Turistler jeolojik formasyonun korunmasından, doğal yapıların içerisinde olmaktan hoşlanıyorlar. Bu doğal yapıya zarar verildiğinde insanlar oralara gitmek istemiyorlar. Doğal yapısı bozulmuş bir doğal yapıya gitmek diye bir şey yok" diye konuştu.

'AKIL ALMAZ BİR ŞEY BU'

"Hem tarihi dokuyu hem de doğal yapıyı yok eden bir şey yaptılar" diyen rehber, daha önce bölgede yaşanan bir olayı aktararak sözlerini şöyle sürdürdü, "Burada başka vadide bir köylü, tarlasına inebilmek için çimento ve beton dökmeden kayaları keserek merdiven oluşturmuştu. Bu köylüye Milli Parklar Şube Müdürlüğü tutanak tutup para cezası kesti. O adamın yaptığı daha doğal bir şeydi bakınca. Buna ceza kesen kurum, ‘yürüyüş yolu projesi’ diye çimento dökerek merdiven yapıp üzerine taş döşüyor. Akıl almaz bir şey bu. Bu illa beton dökülerek olmaz. Merdiven çok gerekli bir şeyse kaya kesilip üzerine tahta çakılıp daha doğal merdivenler yapılabilir ve doğa bozulmamış olurdu."