Cengiz Holding Mazıdağı’nda köyün boşaltılmasını istiyor

Mazıdağı'ndaki Karataş köyü bölgede Cengiz Holding'in yürüttüğü maden işletmesi sebebiyle boşaltılmak isteniyor. Köy muhtarı Mehmet Hadi Araç, 'Köyümüzün dört bir tarafında kazı çalışması yapılıyor. Kaymakamlıktan, Başbakanlığa kadar dilekçeler verdik. Kimse dikkate bile almadı. Biz sesimizin artık duyulmasını istiyoruz. Bu köyde insanlar yaşıyor ve bu insanların hakkı gözetilsin istiyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyünde, Cengiz Holding, 2011 yılından bu yana inşaatını sürdürerek genişlettiği ve bir taraftan da fosfat ürettiği Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri için köyün boşaltılmasını istiyor. 3’te biri kamulaştırılmış tarım arazilerinin yanı sıra ormanlık alan ve meralarda çalışma yürüten Eti Bakır A.Ş.’ye karşı köylüler topraklarını terk etmemek için mücadele ediyor.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Hazine arazileri, mera ve ormanlık alanların kullanımına ilişkin Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen, 'Yürütmeyi Durdurma Kararı'na rağmen çalışmalarını sürdüren Eti Bakır A.Ş.’nin inşaat halindeki tesislerinden kaynaklı ilçeye bağlı 11 köy olumsuz etkileniyor.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, hemen hemen her türlü tarım ürününün yetiştiği 30 hanelik köyde, Eti Bakır A.Ş.’nin meralar üzerindeki çalışmalarından kaynaklı hayvanların da yaşam alanları daralıyor. Köydeki meralarda yapılan çalışmalardan dolayı, binin üzerinde büyükbaş ve 10 binden fazla küçükbaş hayvan iş makineleri arasında otlamak zorunda kalıyor. Ayrıca inşaat çalışmalarından kaynaklı çıkan tozdan dolayı köy sık sık toz bulutu altında kalıyor. İnşaatlarda patlatılan dinamitler de köydeki evlerde ciddi zararlara sebebiyet veriyor. Bunun yanı sıra, holding için bir süre önce yapımına başlanan karakol inşası ise sürüyor.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Köylerinde kalmakta ısrarcı olan yurttaşların hukuki mücadelesi de bir yandan devam ediyor. 2017 yılının Haziran ayında, Mazıdağı Kaymakamlığı tarafından köyün boşaltılması yönünde gönderilen tebligata karşın yurttaşlar tarafından açılan itiraz davası da halen sonuçlanmış değil.

SİYANÜR HAVUZU İDDİASI

Eti Bakır İşletmesi çalışanları ise, tesisin bu yılın sonuna kadar tamamen faaliyete geçeceğini belirtiyorlar. 5 üniteden oluşan tesislerde her ne kadar bugüne kadar geri kazanım tesisi ve fosfat gübresi üretiminden bahsedilse de fabrika çalışanları, bakır ve altın ayrıştırmasına dair çalışmaların da yapıldığını kaydetti. İşçilerden edinilen bilgilere göre, bugüne kadar hiç dillendirilmeyen bir siyanür havuzu tamamlanmak üzere. Kamuoyunda, 'zehirli altın arama faaliyeti' olarak bilinen siyanürlü altın ayrıştırmasının holdingin birincil hedefleri arasında yer alıyor.

‘BU KÖYDE İNSANLAR YAŞIYOR’

Yaşadıkları sorunların giderilmesini isteyen köy muhtarı Mehmet Hadi Araç, firma İşletme Müdürü Mehmet Baykal’ın köyün boşaltılması konusunda ısrarcı olduğunu belirterek, yaşadıkları problemler hakkında şunları söyledi, 'Arazilerimize gidiyoruz jandarma ile karşılaşıyoruz. Hayvanlarımızı otlatamıyor, arazilerimizi ekemiyoruz. Köyümüzün dört bir tarafında kazı çalışması yapılıyor. Kaymakamlıktan, Başbakanlığa kadar dilekçeler verdik. Kimse dikkate bile almadı. Biz sesimizin artık duyulmasını istiyoruz. Bu köyde insanlar yaşıyor ve bu insanların hakkı gözetilsin istiyoruz.'