İş cinayetinin yaşandığı şantiyeye 7/24 çalışma izni

Nuhoğlu'nun şantiyesine ‘kamu yararı’ gerekçesiyle 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verildi. Söz konusu şantiyede, alınmayan önlemler yüzünden bir işçi ve iki çocuk hayatını kaybetmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hızlı çalışma temposu ve alınmayan iş güvenliği önlemlerinden dolayı iş cinayetinin yaşandığı Nuhoğlu'nun Yenitepe şantiyesine ‘kamu yararı’ iddiasıyla, İzmir Mahalli Çevre Kurulu tarafından 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verildi.

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre; inşaat şirketlerinin başvurularını değerlendiren İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, yapılan dokuz başvurunun yedisine Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nce 24 saat ve hafta sonları çalışma izni verdi. İzin verilen inşaat şantiyelerinin arasında, daha önce iş cinayeti de yaşanan, Nuhoğlu İnşaat'ın Yenitepe şantiyesi dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları adı altında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yapılan Yenitepe Konutları şantiyesinin, alınmayan iş güvenliği önlemleri sebebiyle sicili kabarık. Biri işçi, ikisi çocuk üç kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda işçinin yaralandığı şantiyeye daha uzun saatler çalışma izni verildiği ortaya çıktı.

HALK İMAR PLANLARINI MAHKEMEYE VERDİ

Karabağlar'ın Limontepe ve Cennetçeşme bölgelerindeki kentsel dönüşüm için yapılan imar planlarına bölge halkının dava açtığı ve davanın hâlâ devam ettiği belirtildi.

İŞÇİ YERDE YATARKEN ŞEFLERİ ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ

Projenin teslim tarihine yetiştirmek için çalışmaların hızlandırıldığı ve gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı tespit edilen söz konusu şantiyede, 19 Temmuz günü, beşinci kattaki gaz beton parçaları üzerine düşen Mehmet Çelik isimli işçi yaşamını yitirmişti. Çelik, yerde yaşam mücadelesi verirken şantiye şefleri çalışmaları sürdürmüştü. 14 Ocak tarihinde ise şantiyenin yakınlarındaki evlerde yaşayan 5 ile 7 yaşındaki Tencirlioğlu kardeşler reklam panosu için açılan yağmur suları ile dolu çukura düşmüş, yaşamını yitirmişti. Yine şubat ayında yaşanan iş kazası sonucunda yaralanan Murat Örenkeya iş göremez hale gelmişti.

 'GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜMÜNE NEDEN OLDULAR'

İş cinayetinin ardından İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu bölgede yaptığı incelemelerin ardından yayınladığı raporda; “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde belirtilen hususlara yeterince dikkat edilmediği, yukarıdan düşme ihtimali olan malzemeleri tutmak için gerekli olan güvenlik ağlarının bulunmadığı, bina girişinde yüksekten düşebilecek malzemelerin işçilerin başına düşmesine engelleyici kapalı geçit bulunmadığı, atık malzemelerin binadan tahliyesi için moloz kaydırağının bulunmadığı görülmüştür” ifadelerini kullandı. Raporda göz göre göre bir işçinin ölümüne neden olunduğu vurgulanmıştı. Odanın raporunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Nuhoğlu İnşaat'tan bir açıklama yapılmadı.