Sokak sanatçısı Erdal Çoban'a 124 lira ceza

Canlı heykel sanatçısı Erdal Çoban'a Çeşme Belediyesi, Kabahatler Kanunu’na göre canlı heykel performansı ile çevreye zarar verdiği için 124 lira para cezası kesti. Çoban, "Biliyorsunuz ki sokak sanatı özgürdür ve herhangi bir izne gereksinim duymaz. Çünkü zaten sanatçının sokağa çıkma nedeni var olan sistemi değiştirmek ve daha güzel hale getirmektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 2008 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sokak ve performans sanatı icra eden Çoban, sokakta yaptığı canlı heykel performansından dolayı Kabahatler Kanunu’na aykırı davrandığı gerekçesiyle 124 TL para cezasına çarptırıldı. Daha önce Yunanistan Sokak Tiyatroları Festivali’nde üst üste 2 yıl Türkiye’yi temsil eden Çoban, ekibiyle birlikte 2010 yılında Barselona’da Türkiye Başkonsolosluğu’nun davetlisi olarak performans sergileyen ilk canlı heykel sanatçılarından. Sokak sanatçısı Erdal Çoban, "Biliyorsunuz ki sokak sanatı özgürdür ve herhangi bir izne gereksinim duymaz. Çünkü zaten sanatçının sokağa çıkma nedeni var olan sistemi değiştirmek ve daha güzel hale getirmektir" dedi.

'SOKAK SANATI İZNE GEREKSİNİM DUYMAZ'

Dünyanın her yerinde sokak sanatının bu şekilde icra edildiğini söyleyen Çoban, "İzleyiciye bir konsept anlatırsınız, sözlü değildir canlı heykel sanatı. Önünüzdeki kutuya isterlerse insanlar para atarlar. İstemezlerse de atmazlar. Bu konuda herhangi bir zorlama yoktur. Çünkü sokak sanatı insanları mutlu etmek için vardır zaten. Dünyanın her yerinde de böyledir. Alaçatı da bu iş için uygun bir alan olduğundan ve çok fazla turist çektiğinden orayı güzelleştirmek adına o sıcakta, kostümler ve boyalarla gayet gönülden ve herhangi bir maddi beklentim olmadan oraya performansa gittim ben. Yaklaşık yarım saatlik bir performansla gayet olumlu tepkiler aldım. İnsanlar destek oldular, benimle fotoğraf çekildiler" dedi.

'SOKAK SANATI ÖZGÜRDÜR VE ENGELLENEMEZ'

Zabıta ve polis vasıtasıyla çevreye zarar ve rahatsızlık verdiği iddiasıyla kabahatler kanununu ihlal gerekçesiyle 124 lira para cezasına çarptırıldığını belirten Çoban, "Halbuki sessiz şekilde orada duruyor ve minimal hareketlerle insanlarla iletişim kurarak sanatımı sergiliyordum. Dedim ki bu dünyanın her yerinde olan bir şey, burası uygun değilse bana başka bir alan gösterin orada performansıma devam edeyim. Çünkü o sıcakta giyinip yüzümü boyamışım, o boyaları büyük masraflarla getirtiyorum ben yurtdışından. Benim performansımı kimse engelleyemez dedim. Size izin veremiyoruz, lütfen gidin dediler. Zabıta memurlarının yönlendirmesiyle beni oradan uzaklaştırdılar. Çevredeki insanlar için de, benim açımdan da çok kötü oldu. 2008 yılından bu yana ilk defa böyle bir cezayla karşılaşıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmiş bir iznim var benim zaten, Alaçatı da İzmir’e bağlı bir yer ancak ilçe belediyesi olduğu için kapsamadığını söylediler. Kültür Müdürlüğü’ne ulaşmaya çalıştım ancak herhangi bir geri dönüş yok. Normalde belediyelerin aldığı vergi içerisine kültür sanat giderleri de dahil oluyor. Normal şartlarda belediyelerin bana destek olması gerekir ki ben herhangi bir ücret istemeden sanatımı icra edebileyim" diyor.

Yaşadığı mağduriyeti sosyal medya aracılığıyla kitlelere duyurmaya çalışan Çoban'ın sanatseverlere de bir mesajı var:

"Sokak sanatı özgürdür ve engellenemez. Bıraksınlar sokakları güzelleştirelim, keyifli alanlara çevirelim. Herkesin sanatı parayla elde etme imkânı olamayabiliyor, buna ihtiyacımız var. Sokaklar sanatçılarla daha güzel ve daha aydınlık."