Suriyeliler Türkiye'de 7 bin 243 şirket kurdu

İç savaştan sonra Türkiye'ye gelen Suriyeli mültecilerin 7 yıl içerisinde, Türkiye'de 10 bine yakın şirket açtığı belirlendi. Suriyeli yatırımcıların en çok tercih ettikleri sektörün ise toptan ticaret olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, resmi rakamlara göre son 7 yılda, 7 bin 243 yeni şirket açtı. Kayıt dışı açılan firmalarla birlikte bu sayının 10 binden fazla olduğu tahmin edilirken, şirketlerin başında toptan ticaret, gayrimenkul ve inşaat sektörleri bulunuyor.

Türkiye'de haziran 2018 itibari ile toplam 3 milyon 325 bin Suriyeli yaşıyor. Bu 7 yılda Türkiye’de yaşayan Suriyeliler, geçimlerini sağlamak için 7 bin 243 şirket kurdu. Bu rakamlara göre Suriyeliler Türkiye’de, her yıl yeni şirket kuran yabancılar arasında 1. sırada yer alıyor.

'EN ÇOK İSTANBUL'DA ŞİRKET KURDULAR'

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerinden yola çıkarak hazırladığı 'Suriye Sermayeli Şirketler' raporunda, son 6 ay içinde  Suriyeliler tarafından açılan firma sayısı 778. Şirketlerin toplam sermayesi 195 milyon 835 bin lira iken, Suriye Ortak Sermayesi ise 119 milyon 343 bin 550 lira. Ocak – Haziran 2018 tarihleri arasında Suriyeliler en çok işletmeyi İstanbul’da açtı. Şehrin genelinde 473 ayrı firmanın kurulduğu tespit edildi. İstanbul’u 182 firma ile Mersin, 43 firma ile Bursa, 41 firma ile Hatay, 28 firma ile Kilis, 3 firma ile Şanlıurfa, 1’er firma ile Sakarya, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Ankara, Antalya, Adana ve Isparta takip etti.

TOPTAN TİCARET YATIRIMI BİRİNCİ SIRADA 

Raporda, Suriye Ortak Sermayeli kurulan şirketlerin en yaygın olduğu 15 sektör de sıralandı. Buna göre, 317 şirket ile toptan ticaret, Suriyelilerin en çok tercih ettiği sektörken, bunu 102 firma ile gayrimenkul faaliyetler takip ediyor. Sonra sırasıyla 78 firma ile inşaat, 47 firma ile perakende ticaret, 28 firma ile seyahat acentesi, 22 firma ile idari danışmanlık, 21 firma ile kara taşımacılığı, 20 firma ile yiyecek, 13 firma ile tekstil, 13 firma ile motorlu kara taşıtları ticareti ve onarımı, 11 firma ile gıda imalatı, 10 firma ile eğitim, 9 firma ile mühendislik ve mimarlık faaliyetleri, 8 firma ile bilgisayar programlama ve teknik destek, 8 firma ile de diğer hizmet sektörleri takip ediyor.

'TÜRKİYE'DE İYİ KAZANIYORUZ, SIKINTIMIZ YOK'

İstanbul’da en çok Suriyeli işletmenin bulunduğu semtler ise Fatih, Esenyurt, Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar ve Zeytinburnu. Sadece Fatih Aksaray’da 100’ün üzerinde Suriyeli işletme var. Bölgede en çok elektronik eşya satımı, gıda ve nargile kafe gibi işletmeler bulunuyor. Aksaray’da 3 yıldır işletmecilik yapan Ali Şehmuz, "Burada çok rahatız, çalışıyoruz. Aylık kazancımız da iyi. Biz burada bilgisayar, cep telefonu ve aksesuar satışları yapıyoruz. Ben Suriye’de üniversite öğrencisiyim, 3 sene Konya’da yaşadım sonra buraya geldim. Burada da 3 yıldır yaşıyorum ve çalışıyorum. Toplam 6 yıldır Türkiye’deyim. Hiçbir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

(İSTANBUL/DHA)