Kültürhane'ye iki profesör bir doçent aranıyor!

Kültürhane 'keyfine göre iki profesör ve bir doçent' arıyor. Adaylarda aranan 'temel koşul' ise Resmi Gazete’de en az bir kez 'adına' atıf yapılmış olması. Başvuracak kişilerin 'Herhangi bir seyahat engelinin bulunması' ise 'beyan, güleryüz ve umut'la beraber elemelerde tercih sebebi olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültürhane, Mersin Üniversitesi’nde görevliyken “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için işlerinden çıkarılan ve ardından KHK ile kamu görevinden ihraç edilen üç akademisyen ve bir feminist- aktivistin fikriyle Eylül 2017'de kuruldu.

İşletmenin Mersin Kültürhane Kampüs birimlerine iki profesör ve bir doçent alınacak. Adaylarda aranan 'temel koşul' ise Resmi Gazete’de en az bir kez 'adına' atıf yapılmış olması. Başvuracak kişilerin 'Herhangi bir seyahat engelinin bulunması' ise 'beyan, güleryüz ve umut'la beraber elemelerde tercih sebebi olacak.

Mersin'de yayınlanan Haberci'de yayınlanan ilanda söylenene göre, başvurular kişinin son iltisakta bulunduğu akademik kurumun akademik yükseltme ve atanma ölçütlerine göre değerlendirilecek. Bu koşulları 'haydi haydi' sağlamayan adayların dilekçeleri ise dikkate alınmayacak.

ULAŞ BAYRAKTAR: HEDEFİMİZ YENİ KAMPÜSLER 

Bianet'ten Tansu Pişkin'e konuşan Kültürhane'nin kurucularından ihraç edilen akademisyen Ulaş Bayraktar ilan yayınlandığı günden beri çok sayıda başvuru aldıklarını, talebin yüksek olduğunu söyledi:

"İlanın elbette bir gerçekliği yok. Onların cezalandırmak gibi gördüğü şeyleri biz ironik bir şekilde vasıf haline getirdik. Rektörün büyük bir teveccühle verdiği ilanı kendi kendimize verdik.  Yeni kampüsler açmayı başarabilirsek kamuoyunun karşısına daha yeni kadrolarla da çıkacağız. "

'KİŞİYE ÖZEL İLAN' NEDİR?

Üniversitelerde 'kişiye özel' kadro ilanları ilk kez Ekim 2017’de gündeme geldi. Şırnak Üniversitesi’nin öncülük ettiği bu akıma, Muğla Sıtkı Koçman ve Artvin Çoruh gibi üniversiteler de eşlik etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Barış Yarkadaş, kişiye özel ilanları duyuran isim oldu. Konuya “Üniversite yönetimi kadrolara alınacak kişilerin bir tek adını yazmamış” sözleriyle yorum getirdi.

Yarkadaş’ın “Önceden belirlenen kişilere tahsis edilecek” dediği ve Şırnak Üniversitesi’nin verdiği kadro ilanları ise şöyleydi:

“İlahiyat Fakültesine alınacak iki Yrd. Doç için şu kriterler aranıyor: ‘Arap Dili ve Belagatı Alanında Doktora yapmış olup, İbn Ebi Zemenin ve Tefsiri Konusunda çalışmış olmak. Türk İslam Sanatları Alanında Doktora yapmış olup, Osmanlılarda Silsile-nâme Geleneği konusunda çalışma yapmış olmak.’ Mühendislik Fakültesine bir adet Doçent alımı için de şu kriterler aranıyor: Doçentlik Şartlarını yerine getirmiş olup, ‘Lipitler, Proteinler ve Biyoyakıtlar ile ilgili çalışmalar yapmış olmak’.”

KÜLTÜRHANE NE ZAMAN AÇILDI? 

Kültürhane, 23 Eylül 2017’de Mersin Üniversitesi’nde görevliyken “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için görevlerine son verilen ve ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Ayşegül Yılgör, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Galip Deniz Altınay adlı üç akademisyen ile feminist- aktivist Nalan Turgutlu Bilgin tarafından açıldı.

Mersin, Pozcu – Dikenli Yol’daki Kültürhane’ye barış bildirisi imzacısı olup görevlerinden atılan 18 akademisyen ve başka pek çok kişiden kitap bağışı geldi. Dört kişi, 'Kültür' ile 'hane'yi birleştirip her kesimden insanın kitap okurken, tez yazarken, ya da ders çalışırken çay-kahve de içebileceği bir mekan yarattı. “Dayanışma akademisi” dersleri, değişik atölye çalışmaları, söyleşiler ve imza günleri ise etkinlikleri arasında yer aldı.