Uzundere jeotermale direniyor: Dedemin yerine nöbete devam!

İzmir Uzundere'de jeotermal kaynak arama çalışması mahkeme kararına rağmen başlatıldı. Aralarında önceki gün vefat eden ve ölürken, "köyümün davasında olmalıyım" diyen Emirza Kutman'ın torunu Çınar'ın da bulunduğu köylülerse eyleme ve yargıya başvurmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Yargı kararlarına rağmen jeotermal arama izni verilen Uzundere’de, köylüler çalışmaların durdurulması için dava açtı. İzmir’in Karabağlar ilçesi sınırları içinde yer alan Uzundere Mahallesi'nde jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışması için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan şirket, mahkeme kararına rağmen iş makineleriyle alana gelerek çalışma başlattı. Alanda nöbet tutan köylülerden Emirza Kutman'ın önceki gün rahatsızlanarak vefat etmesi ise köyde üzüntü yarattı. Ancak yerine torunu Çınar nöbet tutmaya başladı...

Uzundere köyünde özel bir şirketin jeotermal sondaj çalışması için İzmir Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma ve işlemin iptaline ilişkin karar vermişti. Ancak karara rağmen şirket alanda çalışmalara başladı. Çalışmanın durdurulması için dava açan köylüler, alanda nöbet tutmaya başladı. Uzundere köylüleri şirket bölgeyi tamamen terk edene dek eylemlerini sürdürmekte kararlı.

.

'MÜCADELEMİZ HİÇ BİTMEYECEK'

Uzundere’de açılmak istenilen jeotermal sondajlarının ilk olmadığını aktaran köylülerden Mehmet Türkeli şunları söyledi, "Küresel sermayenin insan yaşamını hiçe saymasını ve yeraltı ve yerüstü kaynaklarının peşkeş çekilmesini şimdi de İzmir’in 300 yıllık köyü Uzundere’de yaşıyoruz. Kurdukları entegre sistemler ile tüm pisliklerini ülkemizde bırakıp temiz enerjiyi satın alarak bizleri çeşitli hastalıklara ve ölüme terk edenlerle mücadelemiz sürecek. Sermayenin isteği doğrultusunda işbirlikçilerinin de desteği ile saldırılarına devam edenlere karşı mücadelemiz hiç bitmeyecek."

Eylemlerinin yürütmeyi durdurma kararına kadar süreceğinin altını çizen Türkeli şöyle devam etti, "Yürütmeyi durdurma ve ÇED gerekli değildir iptal kararını görmezden gelen şirket ÇED sürecini işletmeden alelacele el altından evrak dolandırarak 29 Haziran tarihinde 'ÇED gerekli değildir' kararını yayınladı. Aynı gün yetkili tüm birimler ile görüşen köylüler tüm çabalarına rağmen sonuç alamadı ve bu hukuksuzluğu sonlandırmak adına hukuka olan güvenlerini de ortaya sererek konu ile ilgili bir dava daha açtık. Bir gün gibi kısa sürede 271 davacı ile davalarını açan köylüler halen hukuksuzca çalışma yapan şirketi sondaj çalışmasının yapıldığı alanın hemen yanında nöbet tutarak protesto ediyoruz. Bir virüs gibi başımıza gelerek yaşam alanlarımızı sermayeye peşkeş çekenlerden elbette hesap soracağız...’’

Emirza Kutman

'KÖYÜMÜN DAVASI ORADA OLMALIYIM' DEMİŞTİ

Öte yandan önceki gece rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan direnişçi köylülerden Emirza Kutman'ın vefatı ise köylülerini üzdü. Kutman'ın son sözleri ise, "Yarın köyümün davası var orada olmalıyım" oldu. Kutman’ın vefatının ardından torunu Çınar, "Dedemin yerine nöbete devam" diyerek dedesinin Uzundere’deki nöbetini devraldı.

Çınar artık dedesinin yerine nöbet yerinde...