Oğlunun mezuniyetini kutlarken gözaltına alınan veli: Derdimiz 200 lira değil

İstanbul'da mezuniyet kutlaması için istenen 200 lirayı ödemek istemeyen öğrenci velisi Ayhan Kaya neden okul önünde 'mezuniyet kutlaması' yaptıklarını anlattı. Kaya, okul yönetimini velilerin kendilerine karşı kışkırtmakla suçlarken adını vermeyen bir okul yöneticisi, "En ufak suçumuz varsa görevi bırakmaya hazırız" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'daki Fatih Emin Ali Yaşin İlkokulu geçtiğimiz günlerde ilginç bir mezuniyet kutlamasına sahne oldu. Okul yönetiminin velileri kişi başı 200 lira ödeyerek bir otelde düzenlenecek kutlamaya katılmak zorunda bıraktığını belirten Kaya ailesi çocukları Deniz'in mezuniyetini bir protestoya çevirdi.

Sosyal medyada da çok tartışılan olay, okuldaki bir grup velinin 200 lira vererek mezuniyetin otelde kutlanmasını kabul etmesiyle başladı. Çünkü başka bir grup veli 'daha uygun' yerler olduğunu söyleyerek bu plana karşı çıktı. İkiz çocukları aynı okulda okuyan Ayhan Kaya da buna karşı çıkarak, 'Deniz Kaya 200 TL. vermedi. Sokakta mezun oluyor' pankartıyla okul önünde 'alternatif' mezuniyet düzenledi. Kaya ve eşi daha sonra gözaltına alındı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz okul yönetimi, velilerden hiçbir şekilde para toplamadıklarını, 'okul dışında yapılan bütün etkinliklere karşı çıktıklarını' ve 'sorumlu olmadıklarını' söyledi.

'DERDİMİZ PARA DEĞİL'

Geçtiğimiz günlerde Ayhan Kaya ve eşi Elif Kaya çocuğu için sokakta düzenlediği mezuniyet kutlamasında yaptığı konuşmada, ‘okul yönetimince mezuniyet için istenen paranın yüksek olduğunu ve velilere dayatıldığını’ söyledi. Mezuniyeti okul önünde kutlayan Kaya çifti okul yönetiminin polisi aramasıyla gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan çift, dertlerinin 200 lira olmadığını söylüyor. Baba Ayhan Kaya, olayı şöyle anlatıyor: "Öğretmen, 'yer araştırın mezuniyet yapacağız' dedi. Biz de aramaya başladık. 105 liraya gayet uygun yerler bulduk. Okul da başka bir otel buldu. Bu oteli de velilere dayatmaya çalıştı. Buradaki kutlama için otel 200 TL istedi. Biz buna itiraz ettikçe okuldan baskı gelmeye başladı. Bize en son, 'Siz ücret ödemeyin. Ücretsiz gelin' denildi. Bunun üzerine gitmeme kararı aldık. Çünkü mesele para değil. Sorun bunu bize dayatmaları. Biz de çok güzel tesisler bulduk. Ama ısrarla kendi buldukları otele iki katı para ödememizi istiyorlar."

Çocuğunun mezuniyetini kutlayan anne babaya gözaltı!Çocuğunun mezuniyetini kutlayan anne babaya gözaltı!

'SINIF ANNELERİNİ BİZE KARŞI KIŞKIRTTILAR'

Kaya bu durumu müdür yardımcısına anlattığında, 'Okulla hiçbir ilgisi yok tamamen sivil bir organizasyon. Benden ne istiyorsunuz' yanıtını aldığını söylüyor: "Ben de isteyen istediği yerde organizasyon yapar. İsteyen o otelde yapsın. O otele gidemeyen çocuklar da burada yapsın dedim. Cevap olarak, 'karışamayız' cevabını aldım. Bir öğretmen de okulda mezuniyet yapılmasına olumlu baktı. Daha sonra sınıf annelerini bize karşı kışkırttılar. O otelde yapılması planlanan mezuniyet töreni için bütün kep ve cüppe provaları o otele gitmeyecek öğrencilerin gözü önünde sınıfta yapıldı. 'Biz uğraşamayız' diyen öğretmen oteldeki mezuniyet için müzik dersinde öğrencilere koro çalışması yaptırıyordu. Bu süreçte mezuniyete gidemeyen öğrenciler yalnızlaştırıldı. Daha sonra çocuğum bundan dolayı okulda arkadaşlarının fiziksel saldırılarına uğradı. İkinci saldırıdan sonra eşim de çocuğumu alıp müdüre gitti. Bu sefer de müdür eşimin ve çocuğumun üzerine yürüdü. Çocuğum eşimin arkasına saklandı. Eşim cep telefonunu çıkartarak 'buraya da bağır' dedikten sonra müdür oradan ayrılıyor. Bununla ilgili olarak Şehremini karakolunda şikayette bulunduk. Bizim burada düşündüğümüz en önemli şey çocuğumun can güvenliği. Bununla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacağım."

YÖNETİM: OKUL DIŞINA GİTMİYORUZ

Fatih Emin Ali Yaşin İlkokulu yönetiminden ünvanın ve ismini vermeyen bir idareci ise mezuniyetin okul dışında başka bir yerde yapılmasına kesinlikle karşı çıktıklarını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Biz herhangi bir şekilde otel falan ayarlamıyoruz. Okul dışında yapılan etkinliklere hiçbir şekilde gitmiyoruz. Sadece okul içinde yapılan etkinliklere gidiyoruz. Bu arkadaşımızın iki çocuğu var. Onlar da mezuniyet için başka bir yer ayarlamış. Fakat diğer veliler de bunu kabul etmemiş. Aralık ayında bir yazı çıkartık. Yazıda yıl sonu etkinlikleri gibi etkinlikleri okul dışında yapmayın, yapıyorsanız velileri zorlamayın dedik. Bu otel işini de veliler ayarlamış. Mesai saatleri dışında buna karışamayız. Otel için okulda prova yapılması gibi bir şey de yok. Okul idaresi olarak dışarıda yapılacak yemekli, müzikli gösteriye hiçbir şekilde katılmıyoruz. En ufak bir suçumuz varsa eğer görevi bırakmaya hazırız. Ama okul idaresi olarak ne paradan ne puldan ne de velilerden bize bir gelir yok. Bu tür etkinlikleri veliler mesai saatleri dışında yapıyor. Velilerin gece yaptıkları etkinliklere, hafta sonu yaptıkları etkinliklere biz nasıl karışalım? Bu konu yüzünden çok yıpratıldık. Genel olarak zaten biz öğretmenlerin hiçbir değeri kalmadı. En ufak bir şey için şikayet ediliyoruz. Biz böyle şeyleri hak etmiyoruz."