Sur'da tarihi bölgeye asfalt yol

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi dokuyu dikkate almadan TOKİ eliyle yürütülen yapılaşmaya tepkiler sürerken, bu kez bölünmüş asfalt yol için çalışma başladı. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, "Tarihi yok etme anlayışı var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu kararıyla 'riskli alan' ilan edilerek, yüzde 70'i 'acele kamulaştırma' kapsamına alınan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde, şimdi de bölünmüş asfalt yol yapımına başlandı. 2 Aralık 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallesi’ni kapsayacak bölünmüş asfalt yol, İçkale’ye bitiştik Cevat Paşa Mahallesi’nden başlayarak, yer yer tarihi surlara 1 metre mesafeyi takiben, Mardin Kapı girişinden Gazi Caddesi’ne bağlanacak.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, ilçede yürütülen çalışmaları Evrensel gazetesinden Salih Yeşil'e yol yapımını değerlendirdi.

‘DEĞİL DUBLE YOL, ARAÇ BİLE ÇIKAMAMASI GEREKİR’

Dünyadaki tarihi mekanlara ilişkin izlenen politikaları anlatan Çetinkaya “Dünyanın hiçbir yerinde tarihi mekanlarda değil duble yol, araç trafiğine bile açılmaz. Sur’da duble yolun yapılması demek orada alt ve üstyapı, imarın ona göre yapılması demektir. Bu da tarihin ve tarihi yapıların ortadan kaldırılması demektir” eleştirisinde bulundu.

Sur’da izlenen politikanın “bilinçli bir politika olduğunda ısrarlı” olan Çetinkaya şunları söyledi: “Yoksa bu kadar itirazlara rağmen, göz göre göre bu kadar kötü bir sonucun olması mümkün değildir. Ancak bilerek bilinçlice izlenen bir politika bu kadar kötü bir şey ortaya çıkarır. Biz göre bu kötü politikanın amacı, oradaki toplumsal yapıyı dağıtmak, göndermek ve orayı rant alanına çevirmektir. Orada yaklaşık 80 bin insan yaşıyordu, 9 bin yapı vardı. Amaç orayı boşaltmak, tamamen, kimliğinden, toplumsal muhalefetinden uzaklaştırmak içini boşaltmak ve turistik bir yer haline getirmek. Başka bir neden ise güvenlik amaçlı yapılan şeylerdir. Güvenlik bakış açısıyla imara giriştikleri için geniş yollara ihtiyaç duyuyorlar. İnsanların kalabalık şekilde yaşamayacağı, dayanışma içinde olmayacağı yapılar öngörülüyor. Çünkü onlara göre, toplumsal dayanışma içinde olan yapılar, tehlike arz ediyor. Bunu gördük. Bunun içinde geniş yollar, seyreltilmiş bir nüfusla turizm eksenli bir mekan tasarlıyorlar. Çünkü iç yollar da bunun bir uzantısı olarak tasarlanıyor.”

‘TARİHİ DOKUYU YIKIYORLAR’

Yaklaşık bir yıldır, Sur’un tarihsel dokusunun korunması için mücadele ettiklerini hatırlatan Çetinkaya, yürüttükleri mücadelede, Sur’un tarihi ve toplumsal dokusuyla bir bütün olduğunu söylediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz bu tarihi ve toplumsal dokunun korunması gerektiğini söyledik. Yönetenler ve karar vericiler, sivil toplum kuruluşlarına sormadan bir dönüşümü gerçekleştiriyorlar. Tarihi dokuyla hiç alakası olmayan yapılar yapılıyor. Tarihi dokuyu kontrolsüz bir şekilde yıkıyorlar. Dar sokakları, evleri yıkıp yerine orayla alakası olmayan yollar yapılıyor. Bu da zaten tarihi dokuyu tamamen yok etmektir, kimliğinden uzaklaştırmaktır.”

Etiketler Sur asfalt yol