Yerel basın Meclis gündeminde

CHP'li Çakırözer yerel medyayı Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer destek istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yerel basının yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıyarak, sorunların araştırılması ve çözümü için Meclis Araştırması istedi.

Yazılı ve görsel basının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan yasa tasarısı ile icra iflas ve konkordato ilanlarının ‘yerel ve yaygın gazetelerde yayımlanan resmi ilanlar’ kapsamından çıkarılmasına tepki gösterdi.

'GAZETELERİN GELİR KAYNAKLARI AZALACAK'

Yerel gazetelerin ve televizyon kanallarının pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Çeliközer,"İcra, iflas ve konkordato ilanlarının ‘yerel ve yaygın gazetelerde yayımlanan resmi ilanlar’ kapsamından çıkarılarak Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Resmi İlan Portalı sitesinde yayımlanmaya başlanıyor. Yerel basın devletten aldığı ilan parasıyla ancak ayakta durabilmektedir. Bu durum gazetelerin en önemli gelir kaynaklarını büyük oranda azaltacaktır. Yol yakınken bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” dedi.

'KANALLAR İZLEYİCİLERİNİN YÜZDE 70'İNİ KAYBEDECEK'

Araştırma Önergesi’nde yerel televizyon kanallarının en büyük gider kalemlerinden biri olan uydu maliyetlerine de dikkat çeken Çakırözer, “Hükümet yerel televizyon yayınlarımıza TÜRKSAT tarafından MPEG-4 formatında yayın önermektedir. Kanallar bu sisteme geçtiğinde izleyicilerin yüzde 70’ini kaybedecektir. İzleyici kaybı reklâm kaybı manasına geldiğinden kanallar tek gelir kaynağı olan reklâm gelirlerinden olacak. Bu da kanalların sonu olacaktır. Yerel televizyon kanallarımızı destekleyecek uygulamalara gidilmeli, geçiş sürecinde televizyon kanalları MPEG 4 fiyatı üzerinden yayınlarına devam edebilmeli ve yayınlar basın ilan kurumundan resmi ilan alabilmelidir” ifadelerini kullandı.

KANALLARA BASIN İLAN KURUMUNDAN DESTEK VERİLMELİ

2017 yılında pek çok televizyon kanalının kapandığına vurgu yapan Çakırözer, yerel televizyon kanallarına destek sağlanması için şu önerilerde bulundu:

“Tüm dünyada yerel yayıncılar korunmakta ve kollanmaktadır. Yerel televizyon kanallarımız basın ilan kurumu tarafından desteklenmelidir. Yerel yayıncılarada resmi ilan, reklam,tanıtımlar verilmeli ve kamu spotları için yayın bedelleri ödenmelidir. Bu düzenlemelerin ile yerel yayıncıların kamu yayıncılığı görevinin önü açılmalıdır.” (DUVAR)