'Çocuk Anlatır, Sen Dinle' projesi başladı

Şişli Belediyesi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği işbirliği ile başlatılan “Çocuk Anlatır, Sen Dinle” projesi yaşama geçirildi. Proje ile çocukların yanısıra anne baba ve kamu görevlilerine de eğitimler verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişli Belediyesi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği çocuklara yönelik cinsel istismara karşı ortak bir kampanya başlattı. “Çocuk Anlatır, Sen Dinle” adını taşıyan proje kapsamında ailelerden kamu çalışanlarına kadar geniş ve farklı bir kesime 'çocuğun bedensel hakları nelerdir', 'çocuklar kendilerini nasıl koruyabilirler', 'cinsel istismar nasıl önlenebilir', 'cinsel istismara uğrayan çocuklar nasıl fark edilir ve desteklenebilir' konularında eğitimler verilecek.

Şişli'de bulunan Nazım Hükmet Kültür ve Sanat Evi'nde bugün düzenlenen tanıtım toplantısında Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı Şehlem Kaçar ve projede görev alan uzmanlar tarafından bilgi verildi.

'SESSİZ KALMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Türkiye'deki çocuk istismarı vakaları sayısının gizlenen ve üzeri örtülenlerle birlikte bilinenden çok daha fazla olduğunu söyledi. İnönü şunları söyledi, "Bu vakaları tamamen ortadan kaldırmak hepimizin sorumluluğudur. Bu konuda hem yerel yönetimler, hem kamu personeli hem de aileler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. 'Çocuk Anlatır Sen Dinle' projesini hayata geçirdik. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen bu projenin model oluşturmasını ve diğer yerel yönetimler tarafından da uygulanarak yaygınlaştırmasını hedefliyoruz. Şişli Belediyesi olarak cinsel istismara sessiz kalmayacağız."

'SADECE ÇOCUĞU ODAĞA ALAN EĞİTİM ANLAYIŞI ÖNLEYİCİLİKTEN UZAK KALIR'

İnönü'nün ardından Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Başkanı Şehlem Kaçar konuştu. Kaçar, çocukların bedensel haklarının sağlanmasını hedefleyen projeyle ilgili şunları söyledi: "Çocuklardan önce yetişkinlerle konuşmak gerekiyor. Ebeveynlerle, öğretmenlerle, toplumun her kesiminden yetişkinle bu konuları konuşmadan sadece çocuğu odağa alan bir eğitim yaklaşımı koruyucu önleyicilikten uzaktır."

EĞİTİMLER VERİLECEK

Tanıtım toplantısında söz konusu projeyle ilgili şu bilgiler verildi:

- Şişli Belediyesi bünyesinde Sağlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetler Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü başta olmak üzere farklı birimlerde çalışan personele eğitim verilecek.

- Eğitici eğitimine katılan bilim evi ve gündüz bakım evi öğretmenleri de çocuklara eğitim verecek. Yaş gruplarına uygun olarak gündüz bakım evlerindeki çocuklara 'iyi dokunuş', 'kötü dokunuş' konusu anlatılırken, bilim evlerindeki çocuklara ise bedensel hakları ve yardım isteyebilecekleri mekanizmalar öğretilecek. Bu eğitimin Şişli'deki tüm anaokulu ve ilkokullara yaygınlaştırılması hedefleniyor.

- Bilim evleri ve gündüz bakım evlerindeki çocukların velilerine yönelik de seminerler gerçekleştirilecek. Ayrıca Nazım Hikmet Kültür Evi'nde herkesin katılımına açık veli semineri düzenlenecek.

Etiketler çocuk şişli istismar