Her üniversiteye uyuşturucudan sorumlu rektör yardımcısı!

İçişleri Bakanlığı ile üniversiteler, uyuşturucuyla mücadele için işbirliğine gidiyor. YÖK Başkanı rektörleri toplayacak, bakanlık bilgilendirme yapacak. Toplantının ardından her üniversitede bir rektör yardımcısının uyuşturucuyla ilgili görevlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca öğrencilerin de farkındalık arttıracak kulüpler kurması hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Ömer Ulu, uyuşturucu ile mücadeleye üniversitelerin çok aktif olarak katılması gerektiğini belirterek, "Bütün üniversitelerin rektörleri bir araya getirilecek. Biz de bilgi vereceğiz. Her üniversitede bir rektör yardımcısı sırf uyuşturucuyla ilgili konularda görevlendirilecek" dedi.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE İÇİN İİT ÖNERİSİ

Meclis Uyuşturucuyla Mücadele Araştırma Komisyonu, İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Ömer Ulu’yu dinledi. Uyuşturucunun "tehlike" boyutundan "tehdit" boyutuna geçtiğini anlatan Ulu, Türkiye'nin dünyadaki neredeyse tüm uyuşturucu türlerinin geçtiği bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çekti.

Ömer Ulu

Uyuşturucuların genellikle hudut kapılarından girdiğini söyleyen Ulu, mücadelenin de kaynak ülkelerden başlayarak uyuşturucu Türkiye’ye girmeden yapılmasının öneminde değindi. Özellikle Avrupa’da, Dünyada uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili uluslararası teşkilatların bulunduğunu söyleyen Ulu, Türkiye’nin de bir uluslararası kuruluşun kurulmasına öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuyu Bakan ve yetkililerle paylaştıklarını ifade eden Ulu, “Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatının altında uyuşturucuyla mücadele komitesinin kurulmasını ve bunun merkezinin de Türkiye olmasını öneriyoruz. Şayet böyle bir uluslararası kuruluş kurulur ve biz Türkiye’den, Ankara’dan bu kuruluşun bir parçası olursak bundan sonraki süreçte uluslararası toplantılarda ve geliştireceğimiz yöntemlerin onlar tarafından kabulünde ciddi bir mesafe almış olacağız” dedi.

Afganistan’dan İran’a birçok ülkede uyuşturucuyla ilgili bakanlık gibi özel yapılar kurulduğunu, Türkiye’nin de ileriki dönemde benzer yapılara sahip olması gerekebileceğini söyledi.

ÖLÜMLERDE 3 YILDA 4 KAT ARTIŞ

Ulu, uyuşturucudan ölüm rakamlarını da paylaştı. Buna göre, 2013 yılında 232 olan ölüm sayısı, 2016’da 920’ye çıktı. Bu ölümlerde sentetiklerin oranı 2013 yılında yüzde 15 iken, 2016 yılında yüzde 40’a çıktı. Ölümlerde ilk sırada İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Gaziantep var. Tehdit büyük şehirlerle de sınırlı değil. Manisa’da 1 ölüm vakası 10’a, Nevşehir’de 1’den 9’a, Muğla’da 2’den 10’a yükseldi. Uyuşturucudan ölümlerde 15 ila 39 yaş arasında gerçekleşen ölümler toplam ölümlerin yüzde 80’den fazlasını oluşturuyor.

HER ÜNİVERSİTEDE UYUŞTURUCU İÇİN REKTÖR YARDIMCISI GÖREVLENDİRİLECEK

Ulu’nun verdiği bilgiye göre uyuşturucunun ana hedef kesimi üniversiteler. YÖK Başkanı ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını anlatan Ulu şunları söyledi:

“Üniversitelerin çok aktif olarak bu mücadeleye katılma ihtiyacı var. YÖK Başkanımız da bunun böyle olduğunu ve mutlaka bu alanda çok şey yapılması gerektiğini kabul ettiler. Önümüzdeki süreçte bütün üniversitelerin rektörlerini bir toplantıda bir araya getirecekler, sanıyorum biz de gidip kendilerini bilgilendireceğiz. Ve her üniversitede bir rektör yardımcısı sırf uyuşturucuyla ilgili bu konularda görevlendirilecek ve öğrenciler arasından da kulüpler şeklinde yine onların katılımını da sağlayacak bir süreçle biraz daha oradaki farkındalığı artırıp tedbir almayı amaçlıyoruz.”

METRUK BİNALARA ÖNLEM

Uyuşturucuyla mücadelede metruk binaların büyük sıkıntı olduğunu belirten Ulu, bu konuda da özel bir projeleri olduğunu belirterek şu bilgiyi verdi:

“İller İdaresi Genel Müdürlüğüyle çalışıyoruz. Ek ödenek de talep ettik. Yasal imkân var, yıkılabiliyor. Bazı binalar tarihî eser olduğu için yıkılması çok zor. Bu konuda da tarihî eser olan binanın etrafını çevirmek suretiyle içeri girilmesini imkânsız hâle getirmek istiyoruz. Yani binayı yıkmayalım, tarihî bir varlıktır, geçmişimizle kurulan bağdır o ama bir taraftan da içinin de böyle art niyetli olarak kullanılmasını engelleyeceğiz inşallah."