Lise öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, Apple'ın teşekkür listesine girdi

İnternet tarayıcısı Safari'de güvenlik açığı bulan lise öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, durumu Apple'a bildirdi. Açığı güncelleme ile kapatan Apple, Yılmaz'ın ismini teşekkür listesine ekledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kahramanmaş'ta yaşayan lise öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, internet tarayıcısı Safari'de güvenlik açığını bulduğu için Apple tarafından teşekkür listesine alındı.

Süha Erler Anadolu Lisesi öğrencisi olan 16 yaşındaki Yiğit Can Yılmaz, Apple'ın güvenlik alanına yönelik araştırma yaptı. Yılmaz, bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda kullanılan internet tarayıcısı Safari'nin açığını buldu. Daha sonra Apple ile iletişime geçen Yılmaz, açık hakkında bilgi verdi.

Yiğit Can Yılmaz'dan gelen uyarı üzerine araştırma yapan Apple mühendisleri, Safari'deki açığı tespit etti. Güncelleme ile açığı kapatan Apple, 14 Şubat'ta yayımladığı ek teşekkür listesine "Yiğit Can Yılmaz'a desteği için teşekkür ederiz" notuyla Yılmaz'ın ismini ekledi.

'VERİLER ÇALINABİLİYORDU'

Yılmaz, bulduğu açık ile sahtecilik yapabileceğini ve kullanıcıların bilgilerinin çalınabileceğini söyledi. Yılmaz, "Safari de şöyle bir sorun keşfetmiştim. Örneğin benim internet sitemi ziyaret ettiniz, ben internet sitemin içeriğini değiştirebiliyordum ve adres çubuğunu değiştirip size sahtecilik yapabiliyordum, verilerinizi çalabiliyordum, bunlarla art niyetli şeyler gerçekleştirebiliyordum" dedi.

Açığı bildirmesi üzerine Apple, yeni bir güvenlik politikası oluşturmaya karar verdiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"'Biz bu sorunu çözmek için yeni bir güvenlik politikası geliştirmeye karar verdik, sizin de isminizi ek teşekkür listesine almaya karar verdik' dediler. Ardından Apple güncellemeyi yayınladı ancak ilk başta eklemedi. Apple'a ne zaman ekleyeceklerini sordum. Apple, Şubat'ın 14'ünde web sayfası üzerinde bir güncelleme yapacağını ve ismimi güvenlik sayfasına ekleyeceğini söylediler. Şu an ismim IOS 11.2 ve Safari 11.0.2 güvenlik listesinde mevcut, ek teşekkür listesinde."

APPLE'IN 'ONUR LİSTESİ'NE DE GİRMİŞTİ

Yiğit Can Yılmaz, Apple'ın cep telefonlarındaki akıllı kişisel yardımcı uygulaması olan Siri'nin açığını bulmuştu. Bu açık şirketin güvenlik ekibi tarafından bir güvenlik sorunu olarak kabul edilmiş ve Yiğit Can Yılmaz'ın ismi şirketin onur listesine eklenmişti. Yılmaz, listeye eklenen 18 yaş altındaki ilk Türk olmuştu. (KAHRAMANMARAŞ/DHA)

16 yaşındaki Yiğitcan Siri'de açık buldu16 yaşındaki Yiğitcan Siri'de açık buldu