ÖGİ: Gazetecilere baskılar hız kesmedi

ÖGİ, Ocak ayındaki hak ihlallerini raporladı. Raporda, 171 gazetecinin tutuklu olduğu vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Ocak ayında basına yönelik baskılar hakkında hazırladığı raporu paylaştı. Gazetecilerin iktidarın tehdidi altında olduğu belirtilen raporda, 171 gazetecinin tutuklu olduğu vurgulandı.

ÖGİ’nin hazırladığı Ocak ayı hak ihlalleri raporunda gazetecilerin 2018 yılına tutuklama, baskı, gözaltı ve engellemelerle girdiğine dikkat çekildi. Raporda, Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcilerine verdiği “yayın tavsiyesi” ise “hizaya çekme” olarak nitelendirildi.

ÖGİ’nin Ocak ayı raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Gazeteciler olarak 2018 yılına tutuklama, gözaltı ve engellerle girdik. Türkiye’de şu an 171 gazeteci tutuklu bulunuyor. Yılın ilk ayında da tutuklama, gözaltı ve yargılanma hız kesmeden sürdü. Mesleğinin gereğini yapan, haberin izinde olan gazetecilerin her anı iktidar tehditleri altında. Efrîn’e yönelik başlatılan operasyondan sonra gazetecilerin üzerindeki baskılar başka bir hal aldı.”

‘TUTUKLU ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN’

ÖGİ, raporunda Yıldırım’ın medya temsilcilerine verdiği 15 maddelik ‘yayın tavsiyesi’nin devletin medyayı hizaya çekme alışkanllığının öte gazetecilik mesleği için aleni bir tehdit olduğunu savunarak Bu direktiflerin amacı, medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokmak olduğunu söylüyor. Raporda devletin müdahaleleriyle ilgili “Gazetecilerin bu tür tehditlerle ‘hazırola’ konulması hiçbir zaman sonuç alıcı olmamıştır, olmayacaktır da. Yine gerçekler bu tür yöntemlerle asla sümenaltı edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

ÖGİ Basın yayın kuruluşları ve gazetecilik meslek örgütlerinin hükümetin bu tutumuna sessiz kalmaması gerektiğini belirtti. Raporda yer alan çağrı metninde “Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak hükümete basın üzerindeki baskılarına son vermeye, meslektaşlarımızı da bu politikalara karşı basın-yayın ilkeleri çerçevesinde hareket etmeye çağırıyoruz. Tutuklu tüm meslektaşlarımızın da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

OCAK AYINDA HAK İHLALLERİ

ÖGİ, Ocak ayında gazetecilere medya kuruluşlarına yönelik hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

* 17 gazeteci gözaltına alındı.

* 7 gazeteci tutuklandı.

* 6 gazeteci yargılandı; toplam 10 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

* 1 TV kanalına para cezası verildi.

* 1 gazetecinin Kuzey Kıbrıs’a gitmesi engellendi.

* 4 haber sitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendi. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi 8 kez (toplam 51 kez), Jinnews 6 kez, 1 Habervar 1 kez ve Mezopotamya Ajansı 1 kez erişime engellendi.

* Evrensel Gazetesi Diyarbakır Bürosu’na hırsız girdi, haber ekipmanları çalındı.

* Efrin operasyonunu takip eden Rohahi TV muhabiri yaralandı.