Türkiye'nin en derin dördüncü mağarası mermere kurban ediliyor!

Dedegöl'de bulunan Türkiye'nin en derin dördüncü mağarası ve extreme sporcularının uğrak alanına mermer ocağı ruhsatı verildi! Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesine köylüler karşı çıkıyor. Kaya tırmanıcısı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Antrenörü Öztürk Kayıkcı, bölgede yapılmak istenen mermer ocağının iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Isparta'ya bağlı Aksu ilçesi Eldere köyü sınırları içerisinde bulunan Türkiye'nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu bölgeye maden arama ruhsatı verildi. Dedegöl Isparta arasındaki bölgede bulunan Kuyukule mağarası da 832 metre ile Türkiye'nin en derin dördüncü mağarası olma özelliğini taşıyor.

Dünya çapında tanınan Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesine köylüler karşı çıkıyor. Kaya tırmanıcısı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu antrenörü Öztürk Kayıkcı, maden ocağının yapılması ve buradaki turizmin düşmesiyle ülke ekonomisi için de büyük bir kaybın ortaya çıkacağını söylüyor: “Hem doğanın bu güzelliklerini hem de dünya genelindeki sporcuları kaybederiz. Buna izin verilmemeli.”

'ÇOK ÖZEL BİR YER'

Köylüler, maden veya mermer ruhsatının iptal edilmemesi durumunda su kaynaklarının kirleneceğini hayvancılık ve yaylacılığın biteceğini söylüyor. Aynı zamanda bölgeyi turizm ve spor açısından özel kılan mağaracılık, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti parkurları, kaya tırmanış rotaları ile bu aktivitelerden beslenecek kırsal kalkınma ve eko turizm olanakları geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde sona erecek. Henüz izin çıkmayan mermer ocağının yapılmak istendiği yerin bu nedenlerle özel olduğunu belirten Kayıkcı, "2000 yılından beri burada sporcular için sayısız rota açılmıştı. Çalışma başladığı takdirde ülke ekonomisinin turizm açısından olumsuz etkilenecek. En önemlisi de köylülerin içme suyunun bulunduğu bölge mermer ocağına kurban edilebilir” diyor.

Bölgeyi Türkiye ve dünyadan her yıl binlerce extreme sporcusu ziyaret ediyor...

'MERMER İÇİN YANLIŞ BÖLGE...'

“Ben mermere karşı değilim ama bu bölge mermer ocağı için yanlış” diyen Kayıkcı şunları söylüyor: “Buradan elde edilecek turizm geliri uzun vadede çok daha büyük. Buraya gelen sporcular doğaya zarar vermeden ülkelerine dönüyorlar. Ekstrem sporlarla uğraşan insanlar Türkiye'ye her zaman gelmek ister. Bütün bunlar çok önemli. Buranın böyle bir potansiyeli var. Bu yanlış adımdan geri dönülmesi gerekiyor.”

İMZA KAMPANYASI DÜZENLENİYOR

Bölgede yapılmak istenen 100 hektarlık alana maden ya da mermer arama ruhsatı verilmesine karşı change.org sitesinde imza kampanyası da başlatıldı. Başlatılan kampanyada bölgenin doğa güzelliklerinin yanısıra köylülerin de maden ocaklarından ciddi zararlar göreceği belirtildi.