Dilek Çakır: Savcıya gittim, polise gittim kimse sahip çıkmadı

Kızları 4 yaşındaki Elif Mina ile 2 yaşındaki Miray Hira, boşanma davası açtığı eşi Ali Yardım tarafından öldürülen Dilek Çakır, "Kimse bana sahip çıkmadı; savcısına gittim, polisine gittim, sığınmaevlerinde kaldım” dedi. Çakır, şiddete uğrayan kadınların seslerini yükseltmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki çocuğu, boşanmak üzere olduğu eşi Ali Yardım tarafından öldürülen Dilek Çakır, deflarca başvurduğu halde yeterli önlem alınmadığını söyledi. Çakır “Kadınlar korkmasın, susmasın. Başka Elifler, Hiralar ölmesin diye mücadele edeceğim” diyor.

Ekmek ve Gül'den Hilal Tok'a konuşan Dilek Çakır, yaşadıklarını anlatırken “Kimse bana sahip çıkmadı; savcısına gittim, polisine gittim, sığınmaevlerinde kaldım” diyerek devlete tepki gösterdi.

'HİÇ BİR KADIN KORKMASIN'

Çakır, şöyle dedi: “Hiçbir kadın korkmasın. Kadınlar susmasın. Bunları yaşayanlar polise gitsin, savcıya gitsin, sığınmaevine gitsin. Evet, ben gittim bir cevap bulamadım ama bu cevap alınmayacağı, mücadele edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Cevap alana kadar uğraşsınlar, her ne gerekiyorsa yapsınlar. Benim de elimden gelen bir şey varsa ben de yaparım. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Keşke Elif’im, Hira’m geri gelse… Benim şu anda konuşmamın tek sebebi, başka Elifler, Hiralar ölmesin diye.”

Kimsenin kadına yönelik şiddete karşı susmaması gerektiğini söyleyen Çakır, “Sağır sultan duysun bunları. Kadınlar dayanışabilir. İnsanlar birleşsin. Korkmayın hiç kimseden, hiçbir şeyden korkmayın” diye konuştu.

'KORUMA KARARI ALINDI'

Dilek Çakır, aylardır Ali Yardım’dan boşanmaya çalıştığını, evliliği boyunca şiddet gördüğünü, tehdit edildiğini, Yardım’ın kendisini öldürmeye çalıştığını söyledi. Çakır, bu sebeple koruma kararı aldığını, defalarca savcılık ve emniyete gittiğini ancak yeterli önlem alınmadığı için bu katliamın göz göre göre geldiğini söylemişti. Uzaklaştırma kararına rağmen çocuklarına babalarına çocukları görme ve kalma izni verildiğini söyleyen Çakır “Bu yaşananlarda herkes sorumlu. 70 milyon sorumlu. Ailesi de biliyordu onu. Daha fazla uğraşılabilirdi. Şikayetlerim görülebilirdi. Uygulamada problem var” dedi.

'BUNUN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ'

Sesini çıkaramayan her kadın ve çocuk için sesini yükselteceğini söyleyen Dilek, “İki gün sonra yaşadıklarım unutulacak. Çünkü başka acılar yaşayacağız. Ben herkese gittim, sesimi duyuramadım. Bunun önüne geçilebilirdi” dedi.

Toplumun önemli bir kesiminin kadına bakışına da tepki gösteren Çakır, “Bir kadının boşanması çok zor. Çünkü ayıplanıyor. Evlenip boşanana dul deniyor. Boşanmak ayıp mı? Dayak mı yesin? Herkese kızgınım” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Maltepe’de Ali Yardım, Dilek çakır ile  boşanma davaları sürerken iki küçük kızını pompalı tüfekle öldürdükten sonra intihar etmişti. Ali Yardım, anneleriyle yaşayan 2 kızıyla haftada bir gün vakit geçiriyordu. Yardım’ın kızları 4 yaşındaki Elif Mina ile 2 yaşındaki Miray Hira’yı annesinden aldıktan bir süre sonra öldürdüğü ortaya çıkmıştı.

3 aydır boşanma davaları süren Dilek Yardım’ı tehdit ettiği belirtilen Ali Yardım daha önce de gözaltına alınmıştı. Ali Yardım’ın komşuları, babanın çocuğu polis eşliğinde görme izinleri olduğunu söylemişti.