İBB: Atık su kolektör hattına kaçak kimyasal atık deşarj edilmiş

Tuzla'da bazı mahallerde genizleri yakan bir koku yayıldı. Kokudan etkilenen çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı. AFAD ekiplerinin ölçümlerinde, kokuya neden olan gazın, ölçüm yapılan cihaza tanımlı olmadığı ve gazın kaynağının anlaşılamadığı öğrenildi. İBB'den yapılan açıklamada, atık su kolektör hattına kaçak kimyasal madde deşarj edildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Tuzla ilçesinde, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane mahallelerinde, kaynağı henüz belirlenemeyen genizleri yakan koku paniğe yol açtı. Kokudan etkilenen çok sayıda kişi, hastanelere kaldırıldı.

İGDAŞ'tan yapılan açıklamada ise; "Tuzla İstasyon Mahallesi’nde hissedilen kimyasal kokunun doğalgaz ile ilgisi bulunmadığı tespit edilmiştir, kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.

Kokuya ilişkin Tuzla Belediyesi'nden yapılan açıklamada da; "İlçemiz genelinde hissedilen koku ile ilgili bütün ekiplerimiz sanayi bölgelerine intikal etmişlerdir. Konu ile ilgili İBB, Emniyet ve İSKİ ekipleri ile koordineli araştırılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de "İlimiz Tuzla ilçesinde çevreyi rahatsız eden ve atıksu kolektöründen kaynaklanmış olabileceği değerlendirilen koku yayılması konusu Valiliğimiz AFAD ekipleri, İBB, İGDAŞ, İSKİ ve ilgili diğer tüm birim ekiplerince tüm detaylarıyla araştırılmaktadır" açıklamasında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye ise çevrenin sanayi bölgesi olması nedeniyle sanayi atıklarının kanalizasyona karışma ihtimalinin araştırıldığını açıkladı.

'SÜREKLİ OLUYOR AMA BUGÜNKÜ ÇOK AĞIR'

Tuzla'da yaşayan bir kişi konuyla ilgili olarak, "Haftada bir gün koku oluyor. Bugünkü çok ağır, nefes alınamayacak halde. Haftada bir gün geliyor bu koku, sürekli var" dedi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Tuzla Piyade Okulu öğrencileri, bir kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişi Tuzla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kokudan olumsuz etkilenen hastaları getiren ekiplerin özel kıyafetler giydikleri görüldü.

Hastaneye giden başka bir ise, "Boğazımızı yakan bir koku var ama her yer dolu. İlk başta gaz kaçağı gibi bir koku vardı, iyice ağırlaşmaya başladı. Hala boğazımız yanıyor. Sıra bekliyoruz ama yoğunluk var" diye konuştu.

Çok sayıda kişi hastanelere başvurdu.

'CİHAZDA TANIMLI OLMAYAN GAZ'

AFAD ekipleri cihazlarla ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde ilk belirlemelere göre, kokuya neden olan gazın, ölçüm yapılan cihaza tanımlı olmayan bir gaz olduğu ve bu nedenle gazın kaynağının anlaşılamadığı öğrenildi.

İBB: KAÇAK KİMYASAL ATIK TESPİT EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığını açıkladı.

İBB'nin Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Akşam saatlerinde Tuzla'da bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri gelmesi üzerine İBB ekipleri süratle bölgeye sevkedilmiş olup; sözkonusu kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. İlk incelemelerde, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmadığı belirlenmiştir. İSKİ, kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalışmaktadır" denildi. (İSTANBUL/DHA)