16 yaşındaki Yiğitcan Siri'de açık buldu

İlgilendiği Apple ürünlerinin yazılımlarını inceleyen Yiğit Can Yılmaz, sesli asistan Siri'de bir açık tespit etti. Bildirimlerin gizlense de Siri tarafından okunduğunu fark eden Yılmaz durumu Apple'a bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kahramanmaraşlı lise son sınıf öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, teknoloji ürünleri üreten Apple’ın bir açığını buldu. Sesli asistan Siri’nin kullanıcıların bildirimlerini okuduğunu fark eden Yılmaz, durumu Apple'a bildirdi. Şirketin gelişmesine katkıda bulunan 16 yaşındaki öğrenci adını Apple'ın internet sitesine yazdırdı.

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre; teknolojiye olan merakı ile yazılım dillerini öğrenen Yiğit Can Yılmaz boş vakitlerinde Apple ürünlerinin kodlarını incelemeye karar verdi. iPhone, iPad ve Mac gibi cihazların kaynak kodlarını inceleyen Yılmaz, kullanıcı bildirimlerini kapatınca Siri'nin bunu farkında varmadığını belirledi. Buna göre, cihaza fiziksel olarak erişebilen bir kişi kilit ekranında gösterilmeyen bildirimleri Siri'yi kullanarak okuyabilirdi.

Apple’ın güvenlikten sorumlu ekibine ulaşan Yılmaz, “Bulduğum açık oldukça önemliydi. Apple’ın iPhone 5s ve üst modellerle, iPad Air ve sonrası ve iPod touch 6. nesili kapsıyordu. Benim iletişime geçtiler ve açığı kapattılar. Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adımı yazdılar. 2 bin dolarlık ödülün de sahibi oldum” şeklinde konuştu.

"APPLE MÜHENDİSİ OLMAK İSTİYORUM"

İlerleyen zamanlarda yazılımlarla ilgili çalışmak istediğini belirten Yılmaz, “Apple ürünlerine karşı oldukça meraklıyım. Apple mühendisi olmak istiyorum. Bu alana odaklanmış durumdayım. Okul haricindeki tüm boş vakitlerimi Apple yazılımları üzerine geçiriyorum. Şu anda bir açığı daha buldum.

Yeni bulduğum açık Apple’ın web tarayıcısı Safari’yi ilgilendiriyor. Safari üzerinde ziyaret edilen internet sitelerindeki adres çubuğu kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu da kullanıcılar aldatmaya yönelik sonuçlara sebep olabilir. Örneğin; Safari üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı yapılabilir” dedi.