Kurt ve dağ keçisini öldürüp fotoğraf çektirdiler

Erzurum’da nesli tükenmekte olan vaşak kedisinin öldürülmesinden sonra başka yabani hayvan katliamlarına ilişkin yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Bu seferki fotoğraflarda avlanması yasak olan bir dağ keçisi ve bir kurt var. Veteriner Ahmet Emre Kütükçü, verilen para cezalarının caydırıcı olmadığını belirterek “Bu parayı ödememek için fakirlik belgesi alan var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Erzurum’da nesli tükenmekte olan kedigiller familyasından bir vaşak kedisini öldürülmesinin ardından yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Kösehan köyünde köylü olduğu iddia edilen bir grubun yer aldığı fotoğraflarda yavru bir kurdun köpeğe boğdurulduğu vee avlanması yasak olan çengel boynuzlu bir dağ keçisinin öldürüldüğü görülüyor. Öldürülen dağ keçisi ile kurdun başında fotoğraf çektiren kişilerin kimliği henüz belli belli değil.

VAŞAK AVLAYANLARA PARA CEZASI KESİLDİ

Geçtiğimiz günlerde aynı köyde kaçak avcılık yapan iki şahsın nesli tükenmekte olan bir vaşak kedisini öldürüp başında fotoğraf çektikleri ortaya çıkmıştı.Fotoğrafın fark edilmesiyle Erzurum’daki Milli Parklar Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, iki kişinin kaçak avcı olduğunu belirterek, Her iki kaçak avcıya toplam 7 bin lira tazminat olmak üzere ayrı ayrı da 909 lira idari yaptırım cezası kesildiğini söyledi.

Olayın ardından henüz 24 saat geçmesine rağmen aynı köyde bu sefer avlanması yasak olan çengel boynuzla bir dağ keçisi ve bir kurttun öldürüldüğüne ilişkin yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Kurttu ve keçiyi öldürenlerin ise vaşağı öldüren kişilerle aynı olup olmadığı henüz belli değil.

Vaşaklar için uyarı: İspanya gibi olmadan önlem almalıyızVaşaklar için uyarı: İspanya gibi olmadan önlem almalıyız

‘CEZAYI ÖDEMEMEK İÇİN FAKİRLİK BELGESİ BİLE ALIYORLAR’

Daha önce Erzurum’da çalışan veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü, “Bu sadece bizim gördüklerimiz” diyerek olaya tepki gösterdi. Kütükçü, verilen para cezalarının caydırıcı olmadığını bazı kişilerin bu cezayı ödememek için fakirlik belgesini bile aldıklarını söylerken, şunları anlattı:

“Çengel boynuzlu dağ keçilerinin türleri nadir bulunan bir tür. Bu tür de çoğunlukla Türkiye’nin Kuzey Doğu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yaşıyor. Erzurum’da bu kadar olay oluyor ama Erzurum’da Orman Bakanlığı bünyesinde bir kişi bununla ilgileniyor. Orman Bakanlığı’nın hem arazide hem ofiste yeterli personelini yok. İkincisi ise Orman Bakanlığı bu cezaları en üst seviyede yazıyor ama bu sefer olay savcılıkta ve emniyette çok önemsenmiyor. Bu tür vakalar Kabahatlar Kanunu'na girdiği için bu yüzden bu kişilerin kimlik bilgileri emniyetten isteniyor ama çoğu kez bu bilgiler verilmiyor. Milli Parklar cezayı kesiyor ama cezaların o kişilere yansıması çok zaman alıyor. Örneğin vaşak kedisini vuranlar 8 bin TL ceza aldı. Ama bu vaşağın postunun 10 bin TL’yi satılmadığını nereden biliyorlar? Ya da bir adam Avrupa’da çengel boynuzlu dağ keçisini zevk için vurup 20 bin TL para vereceğine Türkiye’ye gelip çengelli dağ keçisini vurarak, 10-15 bin TL veririz’ diyor. Bu da bizim gördüğümüz vakalar. Bir de hiç ulaşamadığımız sayısız vaka var."

Vaşak katillerine 8 bin 818 lira cezaVaşak katillerine 8 bin 818 lira ceza