İstanbul'un Yassıören köyündeki 150 bin metrekarelik mera imara açılıyor

Arnavutköy’e bağlı Yassıören köyündeki 150 bin metrekarelik mera alanının vasfı değiştirilerek yapılaşmaya açılacağı ortaya çıktı. Yapılaşmayla birlikte mera alanları giderek yok oluyor. Kuzey Ormanları Savunması'ndan Nuray Çolak; "Burada tarım sürdürme giderek zorlaşacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar planı değişikliği ile Arnavutköy’e bağlı Yassıören köyündeki 150 bin metrekarelik mera alanının vasfı değiştirilerek yapılaşmaya açılacağı ortaya çıktı. Uydu fotoğraflarından ortaya çıkan görüntülerde ise tarım alanın 2001 yılından 2017 yılına kadar giderek yok olduğu görülüyor. Bunun nedeni ise bölgenin oto yollara bağlantısı ve İstanbul'un giderek Kuzey'e doğru taşınması. Kuzey Ormanları'ndan Nuray Çolak ise, “'Burası yeşil olacak, yatay mimari olacak' diye yapılaşmayı meşrulaştırma çalışıyorlar” diyerek bölgede tarım arazilerinin giderek yok edildiğine dikkat çekti.

'UCUZ ARSA OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Çolak, özellikle mera alanlarının ve ormanların ucuz arsa olarak görüldüğünü söyleyerek; “Kuzey Ormanları'ndaki bu hatta ucuz arsa gibi görünüyor” dedi. Çolak, “Yıllar önce Kuzey Marmara Oto Yolu projesi ilk açıklandığı zaman bunun bir transit geçiş olduğu ve bu bölgenin hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmayacağı yetkililer tarafından iddia ediliyordu. Biz de o zaman 'Hayır böyle bir projenin yapılması, böyle bir orman alanın ve tarım alanlarının imara açılmasıyla sonuçlanacak' demiştik. Şu an gördüğümüz de budur. Normalde hiç yapılaşmaya açılmaması gereken alanlar çeşitli sebeplerle kuzeye doğru bir kentin taşınması, o bölgedeki tarım, orman ve mera alanlarının imara açılmasıyla karşı karşıyayız. Genel olarak kentin içerisindeki önemli kamu yapılarının kentin dışına taşınmasıyla ilgili bir durum da var. Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı, Çapa gibi hastanelerin taşınacağını söyledi. Bu da onun bir parçasını oluşturuyor” diye konuştu.

'MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR...'

Bölgenin imara açılmasının meşrulaştırıldığını belirten Çolak, şöyle devam ediyor: “ Burası için, 'Yeşil binalar, çevreci proje' gibi söylemler çokça tarif edildi. Hem bir ekosistemin içinde tarım alanlarının ortasında bir alan yapılıp hem de 'Bu yeşil olacak, yatay mimari olacak' diye yapılaşmayı meşrulaştırma çalışıyorlar. Ayrıca burada arsa fiyatlarında da bir spekülasyon etkili olacak. Burada tarım sürdürme giderek zorlaşacak. Otoyolun kenarında tarım yapmak daha da zor olacak.”

PROJEDE NELER VAR?

Çolak, buradaki amacın İstanbul'un Kuzey'e taşınmasıyla da ilgili olduğunu ifade ederek son olarak şöyle devam etti: “Şu an plan değişikliği ile sosyal hizmet şehri yapılmak üzere buranın yapılaşmaya açıldığını görüyoruz. Plan henüz askıya çıkmadı ama açıklamalardan anladığımız kadarıyla bir kompleks proje yapılacak. Burada aslında bir karma proje görülüyor. Burada rehabilitasyon merkezlerinin, çocuk bakım yerlerinin ve otellerin yapılacağını tahmin ediyoruz. Bizim için asıl sıkıntı burası Kuzey Marmara oto yolu bağlantı yolu üzerinde bulunan bir mera alanı ve kırsal yerleşiminin olduğu bir bölge. Kentin kuzeye doğru taşınmasına yönelik projelerin olduğunu görüyoruz. Bu da onların bir parçasını oluşturuyor.”

NE OLMUŞTU?

Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yolu üzerinde yer alan Yassıören Köyündeki mera alanında, “Sosyal Hizmet Şehri” adıyla yapılacak proje için imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Temmuz 2017 tarihli kararı ile oybirliğiyle onaylandı.

Arnavutköy İlçesi’ne bağlı Yassıören Köyü’nün mera alanı, proje kapsamında tahsis amacı değiştirilerek Hazine adına 125 ada 4 parsel olarak tescil edildi. Mera vasfından çıkarılan 150 bin metrekarelik alanda, 60 bin m²’lik inşaat yapılabilecek.

Mera alanında, Darülaceze Başkanlığı’nca, Sosyal Hizmet Şehri yapılacağı meclis kararında belirtildi. Proje kapsamında, mera alanına Rehabilitasyon Merkezi, Zihinsel Engelli Birimi, Psikiyatrik tanılı Birimi, Yoğunbakım-Gözlem Birimi, Yatağa Bağlı Birimi, Geleneksel Türk Sanatlarının İcra Edileceği Anfi Tiyatro, 1000 kişilik konferans salonu ve konaklama tesisleri, çocukların ihtiyaçlarının sağlanacağı çocuk merkezi yapılacağı söylendi.