Sol literatürü internet sitesinde paylaşan Emin Şakir tutuklandı

Türkiye solunun yayınlarının arşivini sitesinde paylaşan Emin Şakir tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin üyesi olan Emin Şakir, Türkiye’de yayınlanan sol yayınların arşivini sitesinde paylaştığı ve gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Uzun yıllardır pek çok siyasi konuda aktivist olan Şakir, Türkiye solunun çok farklı yelpazelerinden çıkan dergileri solyayin.com sitesinde yayınlıyor, araştırmacılar için bir kütüphane ve veri kaynağı oluşturuyordu. Pek çok siyasi gruptan dayanışma mesajlarının geldiği Emin Şakir hakkında arkadaşları önümüzdeki günlerde bir kampanya başlatacaklar.

GEREKÇE: DİJİTAL YAYINLAR VE GEZİ EYLEMLERİNE KATILMASI

Emin Şakir’in sol yayınları toplayıp kullanıma açtığı bir site nedeniyle iki senedir devam eden bir soruşturmanın olduğunu ifade eden Avukat Funda Ata "soruşturma kapsamında iş yerindeki bilgisayarlara ve cep telefonuna el konulmuştu ancak bugüne kadar gizlilik kararı olduğu için dosya içeriğini bilemiyorduk. Tutuklandığı gün dosyaya site arşivinde kullanılmak üzere derlenmiş yayınların dijital bilgisayar ve telefon çözümlemeleri geldi. Bu dijital yayınlar ve İzmir’deki Gezi eylemlerine katılmak gerekçe gösterilerek terör örgütü propagandasından tutuklandı" dedi.

GENEL EĞİLİM HERKESİ TUTUKLAMAK

1900’lü yıllardan beri Türkiye’de yayınlanmış tüm sol içeriklerin dijital arşivinin bulunduğu sitenin, yurtiçi ve yurtdışından pek çok kişinin kullandığı bir arşiv olduğunun altını çizen Ata Şöyle konuştu: "Olağanüstü hal nedeniyle dosyada gizlilik kararı olduğu için savunma hakkı kısıtlanıyor. Neye karşı savunma yapacağımızı, neye itiraz edeceğimizi bilemiyoruz. Tabii ki tutuklamaya itiraz edeceğiz ama dosyadaki belgelere erişemiyoruz. Suç isnadı var ama dayandığı hiçbir delil yok. OHAL koşullarının getirdiği sınırlamalar, elimizi kolumuzu bağlıyor.

"Tutuklamaya itirazın olumlu çıkacağına dair inancımız da zayıf. Çünkü bu dönemde soruşturmaların çoğu hukuki yürümüyor, daha çok bir kanaat üzerinden, siyasi bir eğilim üzerinden yürüyor. Bu süreçte genel eğilim herkesi tutuklamak, Yoksa iki yıldır süren ve her çağrıldığında ifadeye giden, adresi belli olan bir insan hakkında tutuklama kararı verilmezdi. Kaldı ki müvekkilimin hiçbir kaçma şüphesi yok, ortada delillerin karartılmasına dair kaygı olması imkansız. Dolayısıyla aslında hukuki olmayan bir tutuklama bu. Umut ediyoruz ki bir an önce özgürlüğüne kavuşacak. Biz de hukuki olarak elimizden geleni yapacağız."