Kentsel dönüşümde anlaşmazlık: Fikirtepe'de ihaleye çıkan bina 1 TL farkla satıldı!

Kadıköy'de kentsel dönüşüm nedeniyle hâlâ birçok hak sahibi ve inşaat firmaları arasında anlaşma sağlanamadı. Binası ihaleye çıkartılıp 1 TL farkla satılan Sabır Karakoçoğlu "Okul müsameresini andıran ihaleyle evimizin 1 TL farkla satışı gerçekleşti" diyerek konuyu mahkemeye taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kentsel dönüşümün yıllardır sürdüğü İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe'de birçok mülk sahibi ile inşaat firması arasında sözleşmelerdeki eksikliklerden kaynaklı ve karşılıklı güven tesis edilememesinden dolayı anlaşma sağlanamadı. İnşaat firmalarıyla anlaşma sağlayamayan hak sahiplerinden Sabır Karakoçoğlu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 'Güçlendirme yapılarak kullanılabilir' raporu verilen 4 katlı binası, İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 3. kez adı değişen The Mandarins firmasına ihale yoluyla satıldı. Karara itiraz eden Fikirtepe'de Derneği Başkanı ve mülk sahibi Sabır Karakoçoğlu, İstanbul Cumhurriyet Başsavcılığı'nda suç duyurusunda bulundu. Karakoçlu; “Okul müsameresini andıran ihaleyle evimizi 1 TL farkla satışı gerçekleşti” dedi.

1 TL FARKLA SATILDI

Karakoçoğlu ailesi konuyu yargıya taşıdı...

Karakoçoğlu ailesine ait Merdivenköy'de bulunan bir dükkan ve 4 katlı mülklerinin pay satışı için daha önce mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Fakat İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü mahkeme kararına rağmen 4 katlı binanın satışını ihale yoluyla gerçekleştirdi. Karakoçoğlu ailesi bu sefer konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Mahkeme kararları beklenmeden satıştan hemen ertesi gün binanın tapuda müteahhit lehine tescil işlemi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan ihaleye mahallede bulunan 2 ada temsilcisi ve birkaç mahalleli katıldı. İhale rakamı açıklandıktan sonra 1 TL artırımla tek alıcı olan müteahhit 4 katlı evin satışını aldı. Karakoçoğlu ailesi ise, “Böylece bizim arsamız değerinin çok altında müteahhite verilmiş oldu. Her şey önceden ayarlanmış gibiydi” dedi.

'OKUL MÜSAMERESİNİ ANDIRAN İHALE...'

Ailesinden kalan binanın kendi rızaları olmamasına rağmen ihaleye çıkartılmasına tepki gösteren Sabır Karakoçoğlu, mahkeme sonuçları beklenmeden böyle bir kararın alınmasıyla ilgili şunları söyledi: “Devam eden davamız olmasına rağmen, mahkeme sonucu beklenmeden tapuda tescil işlemi yapıldı. Mal sahiplerinin tapulu mülkünü, müteahhitlerin üzerine geçirmek için pay satışlarına son sürat devam ediyor. Binamızla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 'Güçlendirme yapılabilir' raporu var. Binamızın üzerinde bulunduğu arsamız sokak temsilcileri, müteahhitin temsilcileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yardımcısı tarafından, yürütmeyi durdurma kararımız olmasına rağmen, okul müsameresini andıran ihale adını verdikleri düzmece bir usul ile 1 lira farkla müteahhite satıldı.”

Hak sahibi Sabır Karakoçoğlu; "Binamız okul müsameresini andıran, ihale adını verdikleri düzmece bir usul ile 1 lira farkla müteahhite satıldı" diyor

'KİM YAPTI BU İŞLEMLERİ?'

Karakoçoğlu, konuyla ilgili birçok yere başvuru yaptıklarını söyleyerek, “Kim bu yaptı bu işlemleri” diye soruyor: “İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'yle görüştüğümüzde bize 'Yukarıdan emir alıyorum' dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmen vatandaşa savaş açmış görünüyor. Kim yukarısı? Bunun cevabını vermeleri gerekiyor. Acele ile her türlü hukuksuzluğun allenen yapıldığı, mahkeme kararlarını beklemeden, savcılığa suç duyurularının hiçe sayılmasının amacını anlayamadık. Ne olursa olsun vatandaşın tapusunu gasp etmek istiyorlar. Biz de Fikirtepeliler olarak ne olursa olsun hukuki mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”