'Isınmak için asgari ücrete yüzde 40 zam yapılmalı'

Kemal Ulusaler, bir ailenin gelirinin yüzde 48'i enerji harcamalarına gittiğini söylüyor. Bu harcamalarının insani boyuta çekilebilmesi için asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini belirten Ulusaler, enerji harcamalarının dünya genelinde yüzde 25 olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İpsos'un Kasım 2015’te yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de sadece ısınma harcamaları toplam hane halkı gelirinin yüzde 16’sını oluşturuyor. Buna banyo, pişirme gibi diğer giderler de eklendiğinde yakıt giderleri toplamı yüzde 20’leri buluyor.

BirGün'den Kemal Ulusaler'in haberine göre, bir ailenin gelirinin neredeyse yarısı enerji harcamalarına gidiyor. Dünya ölçeğine göre bu oran en fazla yüzde 25 olması gerektiğini söyleyen Ulusaler, "Asgari ücretlinin enerji harcamalarının insani boyuta çekilebilmesi için asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılması gerekiyor... 2 bin TL geliri olan aile için bu gelirin neredeyse bin lirası enerjiye gitmekte. Asgari ücretli için ise 674 TL. Bunlar uluslararası oranlara göre çok yüksek. Eğer oran yüzde 25'in üzerinde ise hane halkı için enerji yoksulluğu söz konusudur" diyor.

Ulusaler yeni asgari ücret tartışmalarına değinerek şöyle devam ediyor: "Muhalefet en az 2 bin TL olmalı diyor. Fıtratı gereği sermaye bunun imkansız olduğunu söyleyecek. AKP’nin ise kimden yana tavır alacağı malum. Oysa asgari ücretlinin yüzde 48 olan enerji harcamalarının insani boyuta, yani yüzde 25’e çekilmesi için yüzde 23 artış gerekli. Resmi verilere göre 2017 enflasyonu tahminlerin üzerinde gerçekleşti ve 2018 tahmini enflasyonunun da (yüzde 7) bu durumda gerçekçi olmadığı ortada (döviz ve petrol, doğalgaz artışları bu seviyelerde iken). Sokaktaki enflasyon nereden baksanız geçen yılın telafisiyle yüzde 15-20’lerde. Bu durumda asgari ücret en az yüzde 40 artışla bin 965 TL olmalı. Hesap ortada. AKP’nin tavrı da ortada. Halkın tepkisi; eh o da ortada (!)"