Dersim'deki dağ keçileri vebadan ölmüş

Dersim'in Pülümür Vadisi'ndeki dağ keçilerinin ölüm sebebinin veba olduğunu açıklandı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Murat Arslan, keçilerin öldüğü bölgenin karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde bölgede halkı bilgilendirme toplantıları yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'de dağ keçilerinin ölmesiyle ilgili olarak Milli Parklar ve Doğa Koruma araştırma yaptı. Araştırma göre, ölümlerin evcil hayvanlarda görülen koyun, keçi vebası hastalığından kaynaklandığı tespit edildi.

Dersim'de dağ keçileri ölüyor!Dersim'de dağ keçileri ölüyor!

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Arslan, bölgenin karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Pülümür Orman İşletme Şefi Birgül Murat da konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde halkı bilgilendirme toplantısı yapacaklarını belirtti.

'ÖLMÜŞ HAYVANLAR USULÜNE UYGUN OLARAK GÖMÜLMELİ'

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Arslan, keçilerin ölüm nedeniyle ilgili şunları söyledi:

"Keçilerin başka bölgelere geçişleri engellenmelidir. Koyun, keçi vebası küçük ruminantlarda (geviş getiren) görülmekle birlikte, yabani hayvanlarda da görüldüğüne dair yayınlar vardır. Hastalık girdiği sürülerde oldukça etkili oranda yüzde 80 yayılır. Bulaşma direk temas, içme sularının bulaşması ya da tükürük dışkı gibi vücut atıklarının temasıyla olur. Bulaştığı sürülerde oldukça yüksek bir ölüm oranıyla seyreder. Hastalığı atlatan havanlar ömrü boyunca bağışık olur ve yavruları da korunmuş olur. Ülkemizde etkili bir aşılama yapılmaktadır. Ancak, son zamanlarda özellikle güneyde denetimsiz hayvan girişi bu hastalığı ülkemize oradan da göçerler vasıtasıyla dağlara taşınmış olabilir. Bilindiği gibi Tunceli'nin bu bölgeleri oldukça kapalıdır, hayvan hareketleri sınırlıdır. Bu hastalığın  özellikle yaban hayvanları üzerinde tedavisi oldukça zordur. Önlem olarak koyun ve keçiler aşılanır. Ancak, dağ keçilerinde bu durum oldukça zordur. Hastalık görülen bölgede karantina uygulamak, hasta denetim altına alınması, ölmüş hayvanların ise usulüne uygun olarak gömülmesi gerekir."

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Arslan, ölen dağ keçilerin olduğu bölgenin karantinaya alınması gerektiğini söyledi.

HALKI BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILACAK

Pülümür Orman İşletme Şefi Birgül Murat da bölgede yaşayanların bu konuda bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Murat'ın aktardığına göre önümüzdeki günlerde Turan Dere Köyü, Hasan Gazi Köyü, Kırklar Köyü ve Nohutlu Köyü'nde yapılacak. (HABER MERKEZİ/ DHA)