Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi: Adalet çok güzel kelime ama bir şey ifade etmiyor

Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında WOW İstanbul'da gerçekleştirilecek. Zirvede cinsiyetler arası eşitlik ve adalet tartışılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için akademisyenler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi'nde bir araya geldi.

“Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi” öncesinde, zirvede işlenecek sorunlar ve hedeflenen sonuçlar The Marmara Oteli’nde yapılan basın toplantısıyla aktarıldı. Zirve, 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

'CİNSİYET TOPLUMSAL SORUN'

Zirvenin organizasyon komitesi sözcüsü Gülseren Onanç yapılan baskı ve ayrışma sonucunda son yıllarda bir araya gelmekte zorlanan bağımsız sivil toplum örgütlerinin, yeniden dayanışma sürecine katkı sunmak istediklerini ve her siyasi düşünce, etnik kimlik, cinsel tercihten kadın hakları savunucusunu zirveye beklediklerini belirtti.

Onanç “Özellikle karar mekanizmalarına hak taleplerimizi daha yüksek sesle haykıralım istiyoruz. Cinsiyet eşitsizliğinin bir toplumsal sorun olduğunu, gelişmenin önünde en büyük engeli teşkil ettiğini herkese anlatmak, çözüm yolunda da bir baskı süreci başlatmak en büyük hedefimiz” dedi.

Akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise kadınların mücadeleler sonucunda kazandığı haklarının bir erkeklik krizi yarattığına dikkat çekti. Bu sebeple erkeklerin daha saldırgan oldukları tespitini yapan Berktay, “Adalet kulağa çok güzel gelen bir kelime ama toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamı içerisinde farklı bir şeyi ifade ediyor. Kadınlar farklılığı da içeren bir eşitlik anlayışını savunuyorlar. Bu konuya bir açıklık getireceğiz. Bir ülkede cinsiyetler arasında eşitlik yoksa demokrasi de olmuyor ve kadınlar eşit olmadan erkekler de eşit olamıyor. Bu nedenle zirveye erkeklerin de katılımı önemli” diye konuştu.

Toplumsal eşitlik mücadelesine inanan herkesin katılımına açık olan zirvede farklı ideolojik gruplar ve partilerden de destek bekleniyor. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse “Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi partiler üstü bir buluşmadır. Partiyi ön plana çıkarmadan kadın sorunlarının konuşulduğu bir birliktelik olmasını istiyoruz. Siyasi kimliklerimizi ikinci planda tutarak, kadın hassasiyeti ve kadın vicdanıyla bu buluşmayı gerçekleştiriyoruz. O nedenle bu buluşmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Zirve başlıkları hakkında bilgiler de aktaran Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi Organizasyon Komitesi Sözcüsü Gülseren Onanç konuşmasında şu detaylara yer verdi:

“Zirve'de kavramsal tartışmayı önemsedik ve ilk oturumu eşitlik ve adalet kavramlarının tartışılmasına ayırdık. Çünkü farkındayız ki kavramların içi boşalıyor. Liderleri ve politikacıları sorgulayacağımız, talepleri direk kendilerine soracağımız paneller de hazırladık. Liderlik oturumunda Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizlerle olacak. Kadın vekillerimizle de bu mücadelede “Neyi eksik yaptık, bundan sonra neler yapılmalı?” gibi politik arayışları ele almak istiyoruz. İktidar partisinin kadının toplumsal konumunu her alanda yeniden tanımlama gayreti var, bu nedenle İslam'da Toplumsal Eşitlik konulu bir panele de yer verdik. Zirvenin ikinci günü “örgütlenme çalıştayı” ile bundan sonraki yol haritamızı çıkarmak istiyoruz.”

Geleceğe dönük etkin örgütlenme yollarının aranacağı örgütlenme çalıştayı ile dayanışma ruhunu geliştirmeyi hedefleyen sosyal etkinlikler, kadınların direnişini anlatan kısa film gösterimleri gerçekleştirilecek.

EŞİTLİK, ADALET, KADIN ZİRVESİ NEDİR?

Kadınların eşitlik ve adalet sorununun derinlemesine tartışılacağı Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında WOW İstanbul'da gerçekleştirilecek. Zirveye her kesimden kadın sivil toplum örgütleri, bağımsız aktivistler, politikacılar, akademisyenler ve medya temsilcileri konuşmacı olarak katılacak. Tüm katılımcıların aktif katkıları ile ortak akıl yakalanarak geleceğe dönük etkin örgütlenme yolları aranacak. Zirve oturumları sırasında oluşan politik taleplerin etkin bir şekilde karar alıcı ve uygulayıcılarla toplumun her kesimine ulaşması için bir iletişim süreci yürütülecek.