Trabzon'un fetih tarihi resmen değişti

Trabzon'un fetih gününün yanlış olduğuna karar verildi. Fetih 15 Ağustos tarihi olarak kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon’un Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet dönemindeki fethinin 556’ıncı yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. Bu yıl törenler öncesi her yıl 26 Ekim'de kutlanan fetih tarihinin yanlış olduğu tartışmaları gündeme geldi.

Trabzon'da fetih yanlış tarihte kutlanmışTrabzon'da fetih yanlış tarihte kutlanmış

Törende konuşan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tarihçilerle yapılan değerlendirmelerde Trabzon’un fethinin 26 Ekim değil, 15 Ağustos olduğuna karar verildiğini belirtti, önümüzdeki yıldan itibaren fethin bu tarihte kutlanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Böylece 26 Ekim 1960 yılından itibaren yanlış tarihte kutlanan Trabzon’un fetih yıl dönümü tarihi 57 yıl sonra değiştirilmiş olacak.

Trabzon’un fethinin 556’ncı yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamalar Fatih Parkı'ndaki Fatih Sultan Mehmet Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon fethinin 556’ıncı yıl dönümünü kutladıklarını belirterek Trabzon’un fethinin tarihinin yanlış olduğuna dair bazı söylemler olduğunu hatırlattı.

Bu konunun akademisyen tarihçilerle yeniden değerlendirildiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle dedi:

"Buna göre Trabzon’un fethinin 15 Ağustos 1461 olduğu tespit edildi. Hatta TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman’da bu konuyla ilgili yapılan bir doktora çalışmasında kendisine bu şekilde aktarıldığı bizlerle paylaştı. Bu bir tarihi tespitidir. Bu durumu biz tekrar Türk Tarih Kurumumuza da yazarak ilettik. Bundan sonraki yıllarda yapılan görüşmeler sonrası mutabakata vararak Trabzon’un fethinin 15 Ağustos veya hicri olarak hesaplandığında 28 Ağustos olarak kutlayabiliriz."

57 YIL SONRA 15 AĞUSTOS'TA KUTLANACAK 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Kenan İnan, kentte her yıl 26 Ekim'de kutlanan fetih tarihinin yanlış olduğunu öne sürdü, gerçek tarihin ise 15 Ağustos olduğunu açıkladı. Trabzon’da 26 Ekim 1960 yılından itibaren kutlanmaya başlanan fetih yıldönümü geçen 57 yılda bu tarihte kutlandı.Tarihçilerin yeniden yaptığı değerlendirme ile fetih yıldönümü kutlama tarihi 57 yıl sonra değiştirilmiş olacak. (DHA)