Roma sütununda mangal keyfi!

Saraçhane Parkı'ndaki korunmayan ve tarihi eser olduğuna dair uyarı dahi bulunmayan Bizans (Doğu Roma) kalıntıları hasar gördü. Bazı eserler ise üzerinde mangal yakıldığı için isten karardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Saraçhane Parkı’ndaki Roma kalıntıları üzerinde mangal ve Mimar Sinan’ın ‘İstanbul’un merkezi’ dediği mihenk taşına graffiti yapıldı.

Karar Gazetesi'nden Işıl Çalışkan'ın haberine göre, yüzlerce yıllık tarihi eserler Saraçhane Parkı’ndaki Bizans (Doğu Roma) kalıntıları ve Mimar Sinan’ın İstanbul’un merkezi olarak tespit ettiği Şehzadebaşı Camii’nin avlu duvarında bulunan mihenk taşı, kimi zaman oturak olarak kullanılıyor kimi zaman da üzerilerinde mangal yakılıyor. İsten kararmış bu tarihi kalıntıların çevresinde herhangi bir koruma da uyarı yazısı bulunmuyor.

'SADECE İSTANBUL'DA YAPILIYOR'

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Selçuk Mülayim, tarihi miraslara karşı bu acımazsızca tutumu şöyle değerlendirdi: “Graffiti işlerine diyecek de yapacak da bir şey yok. Bu maalesef önlenemiyor. Eline spreyi alan sıkıyor. İnsanlar surların içine girip çay ocağı yapıyor, sonra ‘Ben Bizans’tan beri buradayım’ diyor. O da bilinçsizlik tabii. Yalnız bunu Bursa, Eskişehir halkı yapmıyor. Sadece İstanbul’da var. En genel anlamda temel sorun eğitim. Bilinçlenme, aydınlanma, farkındalık, bunun kendi yararına olacağını anlama ve kavrama sıkıntıları yaşıyoruz.”