'Engelli öğretmenlere verilen söz neden tutulmadı?'

Başbakan Binali Yıldırım 10 ay önce, 1500 engelli öğretmen ataması için 'Bin 500 engelli öğretmen bulamadık' dedi ancak Engelli Öğretmenler Platformu Başkanı Erhan Dinçer ile engelli öğretmenler A. U. ve Gülşah Dilbirliği verilen bu sözün neden tutulmadığını ve atamaların ne zaman yapılacağını soruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım'ın sözünü verdiği ‘bin 500 engelli öğretmen atanacak’ sözlerinin üzerinden 10 ay geçti. Verilen sözün ardından bin 319 engelli öğretmen atanırken geriye kalan yüzlerce engelli öğretmen hâlâ görev bekliyor. Başbakan Binali Yıldırım ise geçtiğimiz Mart ayında “bin 500 kadroya o kadar engelli bulamadık” dedi. Engelli öğretmenler, atamalarının gerçekleşmemesine tepki gösterirken yeterli kadro açılmasını istiyor.

'POLİS MÜDAHALE EDER Mİ?'

2016 EKPSS katılan ve yeterli puan aldığı halde atanamayan 27 yaşındaki engelli öğretmen A. U.  yüzde 40 oranında kalp ve damar hastalığından dolayı engelli. A. U. ;“Engelli olmama rağmen eylem yapmayı düşünüyorum ama polis müdahale eder mi diye düşünüyorum” diyor: “Söz vermelerine rağmen atamalarımızı gerçekleştirmediler. Engelli denildiği zaman akla ilk gelen tekerlekli sandalyede olan insan ya da gözleri görmeyen engelliler gelir. Bir de iç organlarındaki uzuvların doğru çalışmaması sebebiyle oluşturduğu engelliler var. Öğretmen olabilmek için birçok zorluk çektim, ailem destek oldu. Mücadele ettik. Ama ne yazık ki bunların karşılığını alamadık. Bizden önceki dönemde engelli olan öğretmenlerin atamasını gerçekleştirdiler. Ama şu an Başbakan farklı söylüyor, Milli Eğitim Bakanlığı ayrı söylüyor.”

Birçok öğretmen atama konusunda ilgili kurumlara başvurularını yapmaya devam ediyor. A. U. da başvuru yaptığını fakat başvurusunun yetkililer açısıdan hiçbir anlam taşamadığını belirtiyor: “BİMER'e ve gerekli mercilere başvurarak derdimi anlatıyorum. Ama başvurularıma otomatik olarak talebimi görmeden cevap veriyorlar. Yani başvurularımızın hiçbir anlamı yok. Tek başıma eylem yapmayı da düşünüyorum. Şimdi eylem yapabileceğimiz yerleri de yasakladılar. Eylem yaparken polis beni alıp götürür mü bir müdahale edilirse başıma bir şey gelir mi? Bunu düşünüyorum.”

'SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALACAKLARI ZAMAN AÇIKLAMA YAPILIYOR AMA...'

Yüzde 90 görme engelli Tarih Öğretmeni Gülşah Dilbirliği de atama bekleyen engelli öğretmenlerden biri. Dilbirliği, “Sessiz kalıyorlar...” diyor ve ekliyor: “Bu süreç içerisinde birçok yere müracaat ettik. Ne yazık ki geri dönüş alamadık. En azından bir açıklama yapılmalı. Örneğin sözleşmeli öğretmen alınacağı zaman açıklama yapıyorlar. Ama engelli öğretmen konusunda çok sessiz kalındı. Şu an çok karamsarız. MEB'de sessizliğini koruyor. Artık üniversitelerden yeni engelli öğretmenler de mezun oldu ve bu sayı daha da arttı. Bu sayıyı da düşünmeleri gerekiyor.”

Tarih öğretmeni Gülşah Dilbirliği: Başvurularımız sonuçsuz kalıyor

'BİR ÜLKE İÇİN BÜYÜK BİR AYIP'

Engelli öğretmenlerin atama sorunu konusunda mücadele eden Engelli Öğretmenler Platformu Başkanı Erhan Dinçer ise, Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüştüklerini fakat şöyle bir cevap aldıklarını söylüyor: “Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüştüğümüzde bizlere 'Atanmak isteyenlerin dertleri öğretmen olmak değildir' dedi.” “20 gün önce gerçekleştirilen memur atamalarında puanım yetmesine rağmen başvuru yapmadım” diyen Dinçer, şöyle devam ediyor: “Engelli öğretmenler de ümitsizlik içerisinde bir o yana bir bu yana savrulup durdu. Hükümetten gelen bu süreçten sıkıntıların gidermesini bekliyorduk. Ama maalesef hala sessizliklerini koruyorlar. Yani şu an 300 atama yapılması gerekiyor. Bu çok büyük bir sayı değil. Memur atamalarında başvuru yapmamamın nedeni de öğretmenlik mesleğine olan sevdamdan. Mesleğimizi yapmak istedik ama eğitim kurumu bizi hüsrana uğrattı. Bizi ancak aynı durumda olanlar anlar. Hala bir umutla bekliyoruz. Bence bu bir ülke için büyük bir ayıp.”

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN BAŞVURU

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz Mayıs ayında Türk Eğitim Sen Genel Merkezi engelli öğretmenlerin ek atama talebiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Mağduriyetlerin giderilmesi hususunda yapılan başvuruda büyük oranda hala mağduriyetlerin yaşandığı belirtildi.