‘Kadınlar güçlüdür; sen de güçlüsün!’

Kucağında bebeğiyle eşi tarafından zorla arabaya bindirilmeye çalışılan kadına yardım eden feminist Hasbiye Günaçtı, “Kadın benim ona yardım etmeme çok mutlu oldu. Hatta bana ‘erkek gibi kadınsın’ dediğinde ben düzelttim onun bu söylemini. ‘Kadınlar güçlüdür. Sen de güçlüsün’ dedim” diye belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’un Tuzla ilçesinde Aydınlı Mahallesi’nde dün öğlen saatlerinde bir kadın, iki aylık bebeğiyle eşi tarafından zorla, gitmek istemediği evine götürülmeye çalışıldı. Adamın arabasına zorla bindirmek istediği kadının çığlıklarına mahallede bulunan site sakinleri sessiz kalmadı.

Kadını, daha önce de defalarca şiddete maruz bırakan erkeğin elinden kurtaran site sakinlerinden olan feminist Hasbiye Günaçtı, Gazete Şûjin’e yaptığı değerlendirmede, “Ben kadına yardım ederken yine bir kadın video çekmiş. Çekilen videoya yapılan yorumlarda kadınlar orada şiddete uğrayan kadını kendileri gibi görmüşler. Ben zaten ‘kız kardeşim’ derken kendim olarak görüyorum. Kadınların hiçbiri bu vakaya seyirci değil. O kadın da, orada onunla dayanışan da biziz. Bence güç verici özellikle bu kara günlerde” dedi.

Olayın yaşandığı günü anlatan Hasbiye Günaçtı, arabasını almak için otoparka yöneldiğini ancak bulunduğu sitenin arka tarafında bir kadın çığlığı duyduğunu aktardı. Sitede bulunan başka kadınların da sesin geldiği yöne doğru baktıklarını ve bulundukları yerden herhangi bir şey göremediklerini de söyleyen Günaçtı, devamında yaşananları şöyle anlattı:

“‘Bir kadına şiddet uygulanıyormuş’ gibi diye bağırdım oradaki kadınlara. Onlar da bana ‘galiba öyle’ dedi. Ben de hemen araba koşup bindim ve o tarafa doğru gittim. Vardığımda siyah bir araba kapısı açık şekilde yolda duruyordu. Adamın biri elinde bebeği olan kadının elinden bebeğini almaya çalışıyordu. Ben her zaman olduğu gibi ilk kadının yanına gittim ve ‘Senin için ne yapabilirim?’ diye sordum. O da bana, ‘Çocuğumu benden almak istiyor. Buradan gitmek istiyorum. Eve gitmek istemiyorum’ dedi. Ben hemen arabaya binmesini ve kendisini oradan uzaklaştırabileceğimi söyledim. Adam kadının arabaya binmesini her açıdan engelliyordu. Fiziksel olarak iri yarı bir adam olduğu için aramızda bir sürtüşme oldu. Ben o seyreden bir grup kadın ve erkeğe bağırdım gelip adamı engelleyip yardım etmeleri için.”

-'SEN KİMSİN?' -'KIZ KARDEŞİYİM!'

Adamın sürekli kendisine "Sen kimsin?" sorusunu yönelttiğini kaydeden Hasbiye Günaçtı, kendisinin de "Kız kardeşiyim" şeklinde yanıt verdiğini söyledi. Uzaktan izleyen grup içinden bir kadının yanlarına geldiğini ve yardım ettiğini sözlerine ekleyen Günaçtı, zabıtaların gelişini de, “Zabıta geldi ve ‘biz polis değiliz engelleyemeyiz’ dedi. ‘Ölmesi mi lazım?’ diye onlara da cevap verdim” diye anlattı.

Zabıtaların erkeği bir anlık tutmalarıyla bebeğiyle kadını arabaya bindirmeyi başardığını ve olay yerinden uzaklaştıklarını ifade eden Hasbiye Günaçtı, Mor Çatı’yı aradıklarını, ancak 6 Eylül tarihine kadar kapalı oldukları için yardım edemediklerini belirtti.

'KADINA DEFALARCA ŞİDDET UYGULANMIŞ'

Yol boyunca kadın ile yaptıkları konuşmayı da anlatan Günaçtı, “Çocuğun velayeti kadındaymış ama adam zorla bebeğini almak istiyormuş. Daha önce de kadına defalarca şiddet uygulamış” sözlerini kullandı. Sonrasında Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Merkezini aradıklarını ve kendilerine karakola gitmelerini söylediklerini belirten Günaçtı, kadın ile bebeğini karakola götürdüğünü sözlerine ekledi.

‘KADINLAR GÜÇLÜDÜR!’

Karakola bıraktığı kadını daha sonraki saatlerde aradığını ifade eden Hasbiye Günaçtı, polislerin kadına “Bebeğinle sığınma evinde rahat edemezsin” dediklerini söyledi. Günaçtı, “O da gidip arkadaşına sığınmış. Biz kadınlar sokakta kadınlara dayanışma içinde oluyoruz; ama devlet sokakta yok. Kadın kurtulmuş olmuyor bu şekilde de. Canımızı dişimize takıp elbette kadınlarla dayanışma içerisinde olacağız. Orada izleyenlere bir örnek olmuş olsun. Hiç tanımadığımız birine ‘kız kardeşim’ demek önemlidir. Kadın benim ona yardım etmeme çok mutlu oldu. Hatta bana ‘erkek gibi kadınsın’ dediğinde ben düzelttim onun bu söylemini. ‘Kadınlar güçlüdür. Sen de güçlüsün’ dedim. ‘Başına gelenler erkeğin başına gelse intihar eder bence’ diye de söyledim. ‘Yalnız değilsin’ dedim” diye konuştu.

'Tecavüze uğramadığımız için şanslı mı hissetmeliyiz?''Tecavüze uğramadığımız için şanslı mı hissetmeliyiz?'