Mustafa Altunhan: Çekle senetle ağalık olmaz

Eski Kırkpınar Ağası Edirneli işadamı Mustafa Altunhan, Kırkpınar Ağalığı hakkında konuştu. Altunhan, "Paran yoksa ağalık yapma" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne'de eski Kırkpınar Ağası işadamı Mustafa Altunhan, gelecek yılın Kırkpınar Ağası Ahmet Çetin'in para ile basın toplantısı düzenlemesi, talepleri ve eski ağalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Ağalığa katılanların ruh hallerine bakılmasını isteyen Altunhan, "Ağanın çeki, senedi olmaz, ağanın sözü olur. Ağaya çek karnesi yakışmaz. Paran yoksa bu ağalığı yapmayacaksın. Çekle, senetle ağalık olmaz" dedi.

Edirne'de gelecek yıl düzenlenecek Kırkpınar ağalığını açık artırmada 1 milyon 522 bin liraya alarak Kırkpınar Ağası olan işadamı Ahmet Çetin, ağalık bedelinin ilk taksidini ödemediği iddiaları üzerine dün düzenlediği basın toplantısına çanta dolusu para ile gelip basın mensuplarına göstermişti. Çetin, VIP, ağa konağı, ağa için resmi otomobil plakaları talep edip, bunların sağlanmaması halinde ağalık yapmayacağını söylemişti. Çetin'in açıklamalarına 2004 yılının Kırkpınar Ağası Edirneli işadamı Mustafa Altunhan, basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. Kırkpınar ağası Çetin'in isteklerinin anlamsız olduğunu söyleyen Altunhan, eski ağalar hakkında, "Sahte plakayla araç kullanmışlar, çek ile ödeme yapmışlar" açıklamasının şanssız olduğunu belirtti. Ahmet Çetin'i iyi tanıdığını söyleyen Altunhan, şöyle dedi:

"Açıklamalarını şanssız buluyorum. Eski ağalar hakkında 'çek ile ödeme yapıyorlar' diye açıklama yapmış. Ağalar çekten paradan bahsetmez. Bizde Kırkpınar ağalığı yaptık, ne belediyeden ne bizden çek istediler. Kırkpınar ağalığını aldıktan sonra günü geldiğinde parayı peşin olarak masaya koyduk. Eğer siz ağalık yapıyorsanız, bir şey istemeye lüksünüz yok. İnsanlar ağadan ister. Ağa olduğumda kapıma gelen insanların istekleriyle de tek tek ilgilendim. Daha sonra isteklerden zorlandığım da oldu ama gülü seven dikenine katlanmak zorunda. Ağasınız ağalığın hakkını vereceksiniz."

Kırkpınar ağalarına verilen plakaların sahte olmadığını belirten Mustafa Altunhan, şöyle dedi:

"İstediği zaman trafik şubesini gidip parasını yatırarak adına soyadının yazıldığı özel plaka çıkarabilir. Ağanın ağırlığı zaten tartışılmaz, siz ağa olduğunuz zaman zaten sizi kapıda karşılıyorlar. Ağırsanız ağalık size yakışır. Ağalık makamını insan kendi yaratır. Yoksa siz zorla kimseye ağa dedirttiremezsiniz. İnsanlar sizi eğer sevmiyor, sempati duymuyorsa o ağalıktan hiç bir hayır gelmez. Ahmet kardeşimiz biraz heyecanlandı sanırım. Garip bir açıklama yapmış ama anlamış değilim."

'KONAKLARIMDAN BİRİNİ TAHSİS EDEBİLİRİM'

Ahmet Çetin'in konak istemesine değinen Altunhan, "Kendisi konak istiyormuş, benim Kaleiçi semtinde konaklarım var, onlardan birini tahsis edeyim kendisi tadilatını yaparak ağa konağı olarak kullansın. Ömür boyu da Kırkpınar ağaları o konaktan faydalansın. Ben bunu yapabilirim. İstenirse konaklarımdan birini tahsis edebilirim. Bütün ağalarda geldiği zaman rahat, rahat orada vakitlerini geçirirler, misafirlerini ağırlarlar. Yapılmayacak hiç bir şey yok" dedi.

'PARAN YOKSA AĞALIK YAPMA' 

Kırkpınar Ağası'nın parası yoksa ağalık yapmaması gerektiğini söyleyen Kırkpınar eski Ağası Mustafa Altunhan, şöyle konuştu:

"Ağanın çeki, senedi olmaz, ağanın sözü olur. Ben ağalık yaparken hiç bir zaman çek karnesi kullanmadım. Ağaya çek karnesi yakışmaz. Paran yoksa bu ağalığı yapmayacaksın. Çekle, senetle ağalık olmaz. Paran varsa götüreceksin Edirne Belediyesi'ne parayı yatırıp ağalığını yapacaksın. Çetin'in yaptığı bütün açıklamaları şansız açıklama olarak görüyorum. Gelecek ağalar haddini bilsin. Kırkpınar ağalığının hakkını versin. O kadar basit bir şey değil ağalık. Ağalığın hakkın verilmiyor. Ağa konuşma üslubuna çok dikkat etmesi lazım. Ağalık ihalesine girerken belediye ruh haline baksın. Ben olsam sağlık raporuna bile isterim. Olur ya hiç olmadık şekilde sağlık durumu hiç iyi olmamış birisi de ağlık ihalesine katılabilir. Parası da olmasa o anlık ağalık ihalesine katılıp densizlikte yapabilir" şeklinde konuştu. (DHA)