'Zeytin için jeotermale hayır'

Ayvacık'taki jeotermal santral projesine köylüler, tepki gösterdi. Çok sayıda ağacın kesildiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bölgedeki jeotermal santrallere, Gülpınar Köyü'nde yaşayanlar, zeytinliklere zarar vereceği ve suları zehirleyeceği iddiasıyla tepki gösterdi. Köylüler, jeotermal sondaj sahasına giderek, görevlilerin çalışmaya son verip bölgeyi terk etmelerini istedi. Tartışmaların yaşandığı eylemde köylüler, "Zeytinlikler içinde sondaja hayır" sloganları attı.

Köylüler, köye yaklaşık 2 kilometre mesafede, bir zeytinliğin yanında sürdürülen sondaj çalışması nedeniyle, çok sayıda zeytin ve çam ağacının kesildiğini belirtti. Sondaj yapımından sorumlu şirket ise iddiaları reddederek, "Buranın tapusu yok" dedi.

'HAVAYA KARIŞAN KİMYASALLARI SOLUMAK İSTEMİYORUZ'

Temiz havası nedeniyle 8 yıl önce Gülpınar'a yerleştiğini anlatan emekli öğretmen Mustafa Neğişkaya, sondajın zeytinliklere vereceği zararın yanı sıra havayı da kirleteceğini söyledi.

Sondaj borularının temizlenmesi için kimyasal maddeler kullanılacağını dile getiren Neğişkaya, şunları kaydetti:

"Yarından sonra bu sondaj bitecek. Ondan sonra buraya çakılan borular daha önce örneğini Tuzla Köyü'nde gördüğümüz gibi her hafta kimyasallarla temizlenme ihtiyacı hissedecek. Bu boruların temizlenmesi esnasında her türlü kimyasal kullanılacak. Bütün o kimyasallar 12 ay boyunca köyümüze, evimize gidecek. Bizler de o kimyasalların karıştığı havayı solumak zorunda kalacağız. 20-30 sene sonra çocuklarımız akciğer kanseri mi olacak, yoksa başka hastalıklara mı yakalanacaklar bilemiyorum. Ama ben kendi adıma zeytinlikleri korumanın yanında insan sağlığını da korumak acısından bu sondajın yapılmasını istemiyorum."

'TEHLİKE ARZ EDİYOR'

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Can Sayıner ise, sondajın zeytinliklerin içinde yapıldığını ve Zeytin Kanunu'na göre bunun da suç olduğunu söyledi.

Şirketin, Çanakkale Valiliği'nden aldığı, "ÇED gerekli değildir" raporuna dayanarak çalışmaları başlattığını aktaran Sayıner, "Hiçbir çevre ve emniyet tedbiri alınmamış. Etrafta görüldüğü gibi çalışan iş makineleri zeytinliklere zarar veriyor. İşçiler için de hiçbir tedbir alınmamış. Kuyulara yönelik hiçbir uyarı ve bilgilendirme tabelası da yok. Her an tehlike arz etmektedir" dedi.

Apollon Smintheus Tapınağı'nın çalışmaların yapıldığı alana yakın olduğunu ifade eden Can Sayıner, "Antik dönemden kalma yapıya da zarar vereceği düşünülmektedir. Ayrıca buradan bırakılan atıklar köyün içme suyuna da karışacaktır. O yüzden tamamen kanunsuz olan bu sondaj çalışmasını Gülpınarlılar olarak istemiyoruz. Halkımız ile birlikte bu kanunsuz çalışmayı durdurmakta kararlıyız" diye konuştu.

ŞİRKET: ALANDA ZEYTİN AĞACI YOK

Pınarkale Enerji şirketinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Firmamızın da sondaj çalışması yaptığı alanın çevresinde zeytinlik tapuları bulunmasına rağmen bizim sondaj yaptığımız alan zeytinlik alanı değildir. Alanda zeytin ağacı yoktur ve tapusu da yoktur” denildi. (ÇANAKKALE/DHA)