'Ormanları yalnız bıraktılar'

Her yıl özellikle yaz aylarında Türkiye'deki orman yangınlarında onlarca hektar alan kül oluyor. Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Hamit Kurt'a göre ilk neden yangınlara ilk müdahaleden sorumlu olan orman muhafız memurlarının 'haklarının budanması.'

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Antalya'nın Alanya ve Mersin'in Anamur ilçelerinde çıkan orman yangınlarında onlarca hektar alan yok olurken doğada yaşayan canlılar da hayatını kaybetti. Türkiye'de özellikle yaz aylarında çıkan orman yangınları, daha sonra o bölgelerde kurulan turizm tesisleri nedeniyle tartışmalara yol açıyor.

Orman yangınlarına ilk müdahale etmekle görevli orman muhafız memurlarının eğitim aldığı 13 okulun kapatıldığını belirten Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen) Genel Başkanı Hamit Kurt, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'MASA BAŞI MEMURA DÖNÜŞTÜRÜLDÜLER'

2001 yılından bu yana orman yasasında 14 kez değişikliğe gidildiğini ve ormanları korumakla görevli olan orman muhafız memurlarının masa başı memura dönüştürülerek orman alanlarından uzaklaştırıldığını belirten Hamit Kurt şunları aktardı:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanların güvenliğinden sorumlu çalışan muhafız memurların yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bu memurlar, vasıflı rotasyon adı altında ilgili alandan uzaklaştırdılar. Ormanları yalnız bıraktılar. Arazide çalışan ve risk barındıran ve ormanla ilgili her konuda ilk muhatap olunan bu memurların özlük haklarını budadılar."

'MÜDAHALE EDECEK ALTYAPI YOK'

Alet ekipman düzeyinde orman yangınlarının bertaraf edilebileceği bir altyapının olmadığını belirten Kurt, "Yıllardır biz bir milyon fidan diktik, ormanlarımız çoğaltıyoruz.' diyorlar. Eğer milyonlarca fidan nerede derseniz, size gösteremezler" dedi.

Orman yangınlarında yazın etkisinin olduğunu fakat hava sıcaklığı ya da piknik yapanların çıkardığı söylenen yangınlara müdahale edilmeyecek derecede büyük olduğunu düşünmediğini belirten Kurt şöyle devam etti: "Bilinçli yangınlar çıkarıldığı düşüncesindeyim. Yazın çıkan yangında bir hektar yanar, iki hektar yanar. Çıkan bu yangınlar sonrasında bu alanlar, 2B sınıfına sokuluyor ve orman vasfından çıkarılıyor. Dikkat edin son iki yıl yangınlar nerede çıkmış. Buna ek olarak bu bölgeler ne kadar turizme ve sanayileşmeye açılmış."

'KİMSE ORMANLARI GÖRMÜYOR'

Orman yangınına neden olan kişilerin bildiği kadarıyla hapis cezası almadığını aktaran Kurt dava olarak devam eden bir iki dosyanın da ya zaman aşımına uğradığını ya da cezasız sonuçlandığını belirtti. Ormanlara verilen değeri bunun gösterdiğini belirten Kurt, şöyle devam etti: "Ormanlar konusunda toplum genelinde bir önemsememe durumu var. Sokaktaki küçük bir adli vakadan daha üste çıkamıyor. Üzülerek söylüyoruz, sermayenin yürüttüğü bir projede kimse ormanları görmüyor."