Sarraf Davasında Trump sorusu

17 Aralık operasyonunun kilit ismi olduğu iddia edilen Rıza Sarraf’ın ABD’de yargılandığı davada, avukatlarına yeni sorular yöneltildi: Sarraf’ın avukatlarına sordu: Trump’la ilişkiniz ne?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde dört ayrı suçtan 75 yıl hapis istemiyle yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın avukatlarına yeni sorular yöneltildi.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre yargıç Richard Berman, Sarraf’ın avukatları eski New York belediye başkanı Rudolph Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ile ilgili çıkar çatışması duruşmalarında yeterli yanıt alamadığını belirterek, soruların bir de yazılı cevaplanmasını istedi.

Avukat ikilinin ve bağlı oldukları hukuk kuruluşlarının ABD hükümeti ve hükümete bağlı hangi kuruluşlara ne tür hizmet verdiği sorusunun cevabını tam olarak alamadığını dile getiren Berman, Sarraf’ın avukat ücretlerinin İran, Türkiye, Halk Bankası ya da ABD tarafından mı ödeneceği sorusunun yanıtını eksik bulduğunu da söyledi.

'HÜKÜMETLE İLİŞKİNİZ NE?

Bu soruların daha net biçimde cevaplandırılmasını isteyen Berman, Giuliani ve Mukasey’den ABD Başkanı Donald Trump ve hükümetle ne tür bir ilişki içinde olduklarının yanıtını talep etti. Soruyu detaylandıran Berman, Trump’ın yedi Müslüman ülkeden gelen göçmenlere yönelik ‘vize kısıtlaması’ kararnamesiyle ilgili avukatların bağlı oldukları şirketin hizmet verip vermediklerini de sordu.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde dört ayrı suçtan 75 yıl hapis istemiyle yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın avukatlarına yeni sorular yöneltildi. Davanın hakimi Richard Berman, Sarraf’ın avukatları eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile eski Amerikan Adalet Bakanı Michael Mukasey ile ilgili görülen çıkar çatışması duruşmalarında, sorduğu sorulara savunmadan gelen yanıtların tatmin edici olmadığını belirterek, bu soruların yazılı olarak yanıtlamasına hükmetti.

Hakim Berman, yazılı emrinde duruşma tutanaklarını yayınlayarak Giuliani ve Mukasey’in ve bağlı oldukları hukuk kuruluşlarının ABD hükümeti ve ABD hükümetine bağlı hangi kuruluşlara ne tür hizmet verdiğini sorusunun tam cevabını almadığını belirtti. Hakim Berman ayrıca Sarraf’ın avukatların ücretlerinin İran mı? Türkiye mi? Halk Bankası mı? ABD tarafından mı ödendiği sorusuna verilen cevapları eksik bulduğunu kaydetti.

Hakim Berman, Sarraf’ın savunma avukatlarından tam cevaplarını alamadığı bu soruları yanıtlayıp açıklık kazandırılmasına hükmetti. Hakim Berman, daha önceki sorularının dışında, Giuliani ve Mukasey’in ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkilerini de sordu. ABD Hükümetiyle ne tür ilişkileri içerisinde olduklarının belirtilmesini istedi.

Hakim Berman, Sarraf’ın avukatlarının Başkan Trump’ın yedi ayrı Müslüman ülkeden gelen göçmenlere getirilen kısıtlamalarla ilgili yayınlanmış olduğu kararnameyle bir bağlantılarının ve bu konuyla ilgili verdikleri bir hizmetin olup olmadığını sordu. Hakim Berman Sarraf’ın savunma avukatlarına ABD Hükümetine siber saldırılarla ilgili projeler konusunda bir hizmet verip vermediklerini de sordu. Hakim Berman, Giuliani ve Mukasey’in daha önce mahkemeye vermiş oldukları yazılı ifadede bu konuların yer almadığını belirterek sorularının savunma tarafından derhal yanıtlanmasına hükmetti.