Küçükçekmece'de 'Gazozuna Dünya Kupası!'

“Gazozuna Turnuva” başlıyor. Futbol turnuvasında Afganlar, Suriyeliler, Iraklılar da var...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı gönüllüleri ve Yarımburgaz Mahallesi Koruma ve Dayanışma Derneği üyelerinin başlattığı "Gazozuna Turnuva"nın bu yıl 2'ncisini düzenliyor. İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde oynanacak turnuvada Türkler, Kürtler, Suriyeliler, Afganlar, Iraklılar, işçiler, küçük esnaflar ve mahallelerden oluşan en az 15 takım bulunuyor. Ayrıca Afrikalılardan oluşan bir takımla görüşmeler devam ediyor.

Türkiye'de yaşayan mültecilerle Türkiyeliler arasındaki ayrıştırıcı söylemlerin ortadan kaldırılması ve kardeşlik unsurunu ön plana çıkarmak istediklerini söyleyen koordinasyondan sorumlu 28 yaşındaki Ferhat Bayat, “Suriyelilerle Türkiyelilerin dost olduğunu, aynı zamanda Türkiye'de yaşayan diğer mültecilerin de Türkiyelilerle kardeş olduğunu göstermek istiyoruz” diyerek bu konuda bir farkındalık yaratmak istediklerini söylüyor...

'HERKESİN KARDEŞ OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ'

Önümüzdeki hafta oynanacak turnuvanın kura çekimi için Küçükçekmece'nin Yarımburgaz mahallesindeyiz. Gençler dernek salonunda bir araya gelerek, oynanacak turnuva için hangi sahanın kullanılacağını ve turnuva esnasında amaçların kesinlikle kazanmak olmadıklarını söylüyor. İlk başta koordinasyondan sorumlu 28 yaşındaki Ferhat Bayat ile konuşuyoruz. Bayat, bu turnuvayla her şeyden önce insanlar arasındaki ırkçı söylemlere karşı çıktıklarını söylüyor: “Biz burada herkesin kardeş olduğunu göstermek istiyoruz. Önceden mahallelerde böyle maçlar çok oluyordu. Şimdi bunlar halı sahalara kapandı. Endüstriyel futbolun aristokratlaştırması gibi birçok şeyi tersten okumaya çalışıyoruz. Bunun merkezine de dayanışmayı alıyoruz.”

. .

'TURNUVADAKİ AMAÇLAR...'

Bayat, bu mahallelerde gençlerin uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile hatırlatılmasının kabul edilecek bir durum olmadığını söyleyerek turnuvadaki amaçlarını şöyle sıralıyor: “Suriyelilerle Türkiyelilerin dost olduğunu, aynı zamanda Türkiye'de yaşayan diğer mültecilerin de Türkiyelilerle kardeş olduğunu göstermek istiyoruz. Bu insanların beraber zaman geçirebileceği alanlar oluşturmak istiyoruz. Bu konuda da futbolun çok iyi bir dil olduğunu savunuyoruz. İnsanların bu ortak paydada kader ortaklığı kuracağına inanıyoruz. Bu mahallelerde güzel işler de oluyor. Bir yanıyla bunu da görsünler. Burada kentsel dönüşüme dair konuşmalar gündeme geldiği takdirde mahallemiz uyuşturucu ve hırsız yuvası olarak nitelendiriliyor. Bu durumdan da rahatsız olduğumuzu göstermek istiyoruz.”

'İLLA KAZANMAK GEREKMİYOR'

Bayatla konuşurken takım kaptanları tahtaya takım isimlerini yazdırıyor. Bu sırada tahtada farklı takım isimleri yer alıyor. Kendi aralarında sohbet ederlerken Avşar Spor ismindeki takımın oyuncuları ile konuşuyoruz. Takımın kaptanı Evren Avşar, “Futbol sadece futbol değildir, futbol kardeşliktir. Rakip de olsak birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor. İlla kazanmak gerekmiyor” diyor. Avşar, geçen sene bu turnuvanın kardeşlik içerisinde geçtiğini belirterek, takımıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Benim kalecim geçen sene bütün takımların kalecisi oluyordu. Bu sene yine takımımda oynayacak. Ayrıca buradan eski forvetimiz Vahap Işılay saha zemininden dolayı kendini naza çekse de takıma geri dönmesini istiyorum. Benim takımımın eski sağ açık oyuncusu Yalçın Kandemir geçen sene takımımı batırdığı için onu gönderdim. Şimdi rakip Gold City takımına gitti.”

Avşar Spor'un ikinci kaptanı Hamdi Kan, bu sözlere itiraz ederek,“ O da iyi oynuyordu. Her zaman iyi bir takımdık. Zeki, ahlaklı, temiz olan herkesi kendi takımımızda görmek isteriz” diyor.

. .

'ÖTEKİLEŞTİRİLENLERİ BİR ARAYA GETİREREK...'

Avşar Spor oyuncuları ile konuştuktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Coğrafya Bölümü okuyan 23 yaşındaki Fırat Üren ile konuşuyorum. Üren'in takımı ise Stêrka Bakûr (Kuzey Yıldızı). Üren, turnuvadaki gayelerinin ötekileştirilenleri bir araya getirerek dayanışma ruhu oluşturmak istediklerini belirtiyor: “Gayemiz mahallelerde sıkışmış, herhangi bir sosyal aktiviteden uzaklaşmış insanları bir araya getirmek. Futbolun ruhuna uygun kolektif anlayışı yerine getirerek, ötkileştirilenlerin, farklı kimliklerin bir araya gelerek bir dayanışma ruhu oluşturmak istiyoruz. Cinsiyetçiliğe ve milliyetçiliğe karşı bir anlayışımız var. Bu turnuvada farklı ülkelerden Türkiye'ye gelenler ve çeşitli zorluklarla burada bir şekilde hayatını idame ettirmeye çalışan insanlar da bu takımlar arasında yer alıyor. Amacımız buradaki işçilerle, öğrencilerle veya farklı kesimlerle kaynaşmalarını sağlamak.”

ŞAMPİYON OLAN TAKIMA NE VERİLECEK?

Turnuvanın geçen sene ki şampiyonuna gazoz ısmarlandı. Bu sene şampiyon olan takıma da gazoz ısmarlanması bekleniyor.