'Evet'çiyim ama ABD'yle olmaz'

ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısına halk ne diyor? İstanbul Fatih'te cuma namazından önce bir kahvehanede oturanlarla konuştuk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika'nın Suriye'yi vurmasını ve Türkiye'nin bu operasyona destek vermesini cuma namazı saatini beklemek için kahvede sohbet edenlerle konuştuk. Masa etrafında toplananlar Türkiye'nin Amerika'ya destek vermemesi gerektiğini söylüyor.

'TÜRKİYE'YE GÖZDAĞI...'

Haseki Mollagülhane mahallesinde bulunan bir kahvenin girişinde çay içerek referandumla ilgili tartışanlara yaklaşıyoruz. Bir masanın etrafında toplanan 6 kişiden Recep Albayrak, "Konu referandumsa ben 'Evet' diyeceğim. Bunu yazarsan konuşurum" diyor. Kendisine Amerika'nın Suriye'ye müdahalesini ve Türkiye'nin destek mesajlarını nasıl gördüğünü soruyorum, yanıtlıyor: "Amerika Suriye'ye yaptığı müdahaleyle Türkiye'ye gözdağı veriyor. Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce yapmış olduğu, 'Daha Suriye'de işimiz bitmedi' konuşmasına karşılık olarak Amerika'nın yaptığı bir hamledir. Türk yetkililer de Amerika'yı desteklediğini söylüyor. Çünkü, 'Amerika bizi dövdü' diyemeyecekler... Madem Amerika Suriye'yi düşünüyor şimdiye kadar neredeydi peki? Bu da şu anlama geliyor: Bu saldırı Türkiye'nin koymuş olduğu tavra karşı Amerika'nın tavrıdır. Ayrıca Amerika şu mesajı da vermek istiyor: 'Biz kimyasal silah kullanımına karşıyız.' Ben beyanla icraatın birbiriyle ters düştüğüne inanıyorum. Türkiye hep, 'Amerika dostumuzdur' der, ben ise Amerika'nın en büyük düşmanımız olduğunu düşünüyorum. Türkiye eğer bugün burada 3 buçuk milyon Suriyeliyi barındırmasa Suriye'de bir söz hakkı olmaz. Bu yüzden Türkiye de Suriye'de söz sahibi olmak için bunu yapıyor. Bugün Özgür Suriye Ordusu'yla birlikte bizlere zarar verme imkanları ortadan kalktı."

ABD'nin Suriye saldırısına Rusya'dan ilk tepkiABD'nin Suriye saldırısına Rusya'dan ilk tepki

'İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ İÇİN BUNU YAPTILAR'

Bu sırada masanın etrafında oturanlardan biri karışıyor söze: "Pardon ben konuşabilir miyim? Sadece bir cümle söyleyeceğim: Bunu İsrail'in güvenliği için yaptılar. Evet Rusya ile yeni barışmışız ama devletlerin politikaları böyledir."

Kimyasal dehşetten sonraKimyasal dehşetten sonra

'RUSYA'YI TEKRAR KAYBEDERİZ'

Tam burada, sonradan Fatih'in eski Fazilet Partili Belediye Başkanı olduğunu öğreneceğimiz Eşref Albayrak giriyor sohbete, "Bakın ben de Evet'çiyim ama Türkiye'deki politikacıların Amerika'nın yanında yer alması çok yanlış" diyor.

'Neden yanlış?' diye soruyoruz gülerek şöyle cevap veriyor: "Amerika dediğini yaptı. Ama bu yaptığıyla sınırlı kalacak. Bu bir seferlik harekettir.  Politikacıların Amerika'ya destek vermesi niye yanlış onu söylüyorum: Bugüne kadar Esad'a karşı kim bir şey yapsa Türkiye 'yanındayım' dedi. Amerika Esad'a saldırıyor ama Esad'ın arkasında İran ve Rusya var... Ayrıca bu hamle bizim Rusya'yı tekrar kaybetmemize neden olur."

'BİZ NE SAVAŞ AÇARIZ NE DE SAVAŞA GİRERİZ'

Konuşmayı sık sık kesen 'Günay' konuşmaya başlıyor bu defa ama başlar başlamaz ona laf atılıyor: "Sen TKP'lisin her şeye karşı çıkarsın. Her zaman söylediğin, 'Ne yaparız, ne yaptırırız' cümlesini kullanırsın." Ama o anlatmaya devam ediyor: "Eğer Türkiye böyle bir şeyi tek başına yapmış olsaydı başına bela almış olurdu. Bunlar baştan birbiriyle anlaşmışlar. Rusya ile Amerika birbirlerinden haberdar. Türkiye savaşa girmemeli. Biz ne savaş açarız ne de savaşa gireriz. Barışın yanındayız..." Bu arada ismini vermek istemeyen bir başka Fatihli giriyor söze, "Türkiye ve Amerika birbiri ile ittifak kurmaz. Saddam Hüseyin örneği yeterli değil mi?"

'ABD'nin Suriye'yi vurması gösteriş''ABD'nin Suriye'yi vurması gösteriş'

'TÜRKİYE TUZAĞA DÜŞTÜ...'

İlk olarak konuştuğumuz Eşref Albayrak uyarıyor tam burada, "Cuma namazı saati geldi. Hadi kalkalım..." Fakat Mustafa Atalay'ın da sözü var. Konuşmaya başlamadan önce ona da soruluyor: "Sen de evet'çisin değil mi?" Atalay, "Bu soruya da cevap vereceğim" diyerek konuşuyor: "Türkiye tuzağa düştü. Çünkü Amerika'nın boynuna takılan her zaman kaybeder. Şu an İsrail seviniyor. Dünyada hiçbir terör örgütünün İsrail'i vurduğunu duyduk mu? Politikacıların ABD'yı desteklemesi çok yanlış bir şey. Suriye'den bize ne? ABD kendi çıkarları için böyle bir şey yaptı. ABD nerede, Suriye nerede? Saddam Hüseyin'i de 'kimyasal silah var' diye vurdular. Irak'ın kimyasalları var diye Irak'ı mahvettiler. Her şey kendi çıkarları için."

Sıra ilk başta kendisine sorulan, 'Evet'çi misin sorusunun yanıtında: "Bunu da yaz kardeşim evetçiyim." Ve cuma namazı saati geldiği için kahvehanede konuştuğumuz kişiler kendi aralarında tartışmaya devam ederek caminin yolunu tuttular.

Canlı blog: Dakika dakika ABD'nin Suriye saldırısıCanlı blog: Dakika dakika ABD'nin Suriye saldırısı

Etiketler Suriye ABD Fatih evet