Mart ayında 35 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mart ayında yaşanan cinayet, istismar ve cinsel şiddet olayları için bir rapor yayınladı. Mart ayında yaşanan kadın cinayetleri, cinsel şiddet olayları ve istismar vakaları raporda yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mart ayında yaşanan cinayet, istismar ve cinsel şiddet olayları için bir rapor yayınladı. Raporda, 2017 yılının en yüksek kadın cinayeti sayısına ulaşıldığı belirtildi. Raporda, "2015 Mart ayında 28, 2016 Mart ayında 31 kadın öldürülmüşken, bu yıl Mart ayında tam 35 kadın kardeşimiz hayatını kaybetti. 6 kadın yaşam mücadelesi veriyor" denildi.

Mart ayı boyunca yirmi ilde kadın cinayetleri yaşandı. İstanbul, Bursa ve Gaziantep en çok kadın cinayetinin yaşandığı şehirler oldu. Raporda yaşadığı koşullar nedeniyle intihara sürüklenen kadınlardan da bahsedildi: "Mart ayında en yakınları tarafından şiddet gören 4 kadın şu an yaşam mücadelesi veriyor. Karabük'te, 5 gün önce evlendiği kocasıyla tartışan 20 yaşındaki Melahat G.'nin, 4'üncü kattaki evlerinin penceresinden atladığı iddia edildi, hayati tehlikesi sürüyor. Bolu’da 23 yaşındaki Gizem Sezen, sevgilisi tarafından darp edilerek eve kilitlendi. 4 aylık hamile olan Gizem, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisinde tedavi altına alındı. Gaziantep'te 56 yaşındaki Ayten K.’yı , kocası bıçaklayarak komalık etti. Kocası Cengiz K. gözaltına alınırken, eşi Ayten K. ise yoğun bakımda yaşam savaşı veriyor. Amasya Emniyet Müdürlüğünde bekçilik yapan Engin Gül (52), önce 3 çocuğunun annesi Seval Gül'ü vurdu, sonra aynı tabancayla kendini vurdu. Kaldırıldıkları hastanede Engin Gül hayatını kaybederken, eşi Seval Gül ameliyata alındı. Tekirdağ'da bir restorantta garson olarak çalışan 43 yaşındaki Aysun A., bir önceki gün tanıştığı Mustafa U. tarafından kendi evinde 15 yerinden bıçaklandı. Aysun A., ilk müdahalenin ardından yoğun bakım ünitesine alındı."

Basında çıkan haberlerin derlenmesiyle elde edilen bilgilere göre en az 63 çocuk ise yayınlanan rapora göre istismara uğradı. Raporda, Mardin'deki bir ilköğretim okulunda 50 çocuğun cinsel istismara uğradığını söylemesi üzerine tutuklanan bir okul çalışanı ve Ankara  Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi’nde 3 yıl boyunca en az 100 öğrenciyi istismar ettiği ortaya çıkan müdür S.K. da yer aldı.

Raporda cinsel şiddete maruz kalan kadınların durumu da anlatıldı: "Mart ayında cinsel şiddet uygulanan 14 kadından biri Afgan göçmeni. Kadınların yaşam tarzlarına saldırıların arttığı, güvenliğinin olmayışı, cinsel şiddetin yaygınlaştığı bu dönemde yine kadınlar bulundukları her alanda tacize, tecavüze uğruyorlar. Bu ay 3 kadın en yakınları olan kocası, sevgilisi, kayınpederi tarafından cinsel şiddete maruz kaldılar."

Kadınların öldürülme nedenleri arasında "kendi hayatları üzerine karar vermek" de bulunuyor. Rapora göre 19 kadın sadece boşanmak istediği için öldürüldü. Mart ayındaki ölümlerin yüzde 63'ü, yani 24 kadın, koca, erkek arkadaş, baba, oğul, abi gibi yakınları tarafından öldürülen kadınlardan oluştu.

Öldürülen kadınların yaşının gittikçe düştüğünün belirtildiği raporda, kadınlarla birlikte cinayete kurban giden çocuklardan da bahsediliyor: "Mart ayında öldürülen kadınların %23’ü evliydi ve %37’sinin çocuğu vardı. 29 çocuk annesiz kalırken, kadınlarla beraber çocuklar da öldürülmeye devam ediyor. Kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düşüyor, 0-12 yaş aralığında çocukların öldürüldüğüne şahit oluyoruz. Hatay’da Gökhan Y., eski eşi Esra Yalçın ve 5 yaşındaki kızı Beren'i, boğazlarını bıçakla keserek öldürdü."

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun kadın cinayetleriyle ilgili hazırladığı grafikler ise şu şekilde:

OHAL döneminde kadın cinayetleri OHAL döneminde kadın cinayetleri

Kadın cinayetleri haritası Kadın cinayetleri haritası

Kadınların öldürülme bahaneleri Kadınların öldürülme bahaneleri

Kadınları öldürenler Kadınları öldürenler

Devlet korumasındaki kadınlar Devlet korumasındaki kadınlar

Kadınlar nasıl öldürüldü Kadınlar nasıl öldürüldü?

Kadınların evlilik durumu Kadınların evlilik durumu

Çocuklu kadınlar Çocuklu kadınlar

Kadınların yaş aralığı Kadınların yaş aralığı