Midyat'taki Ezidi: Kimseye kötülük etmedik ama cezaevinde gibiyiz

Diyarbakır Fidanlık Kampı'ndan Midyat AFAD Kampı'na gönderilen Ezidi S.K.: “Özel güvenlikçiler bile bizim bölümde görev yapmak için tartışıyor. Türkiye'de kimseye zararımız dokunmadı ama cezaevinde gibi yaşıyoruz...”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Fidanlık Kampı'nda 2 buçuk yıl kalana Ezidiler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından Midyat'ta bulunan AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) kampına gönderildi. Yaklaşık iki aydır Midyat'taki kampta bulunan S.K., “Biz Ezidiler'in bu ana kadar kimseye en küçük bir zararı dokunmadı. Bizi Midyat'ta göndererek cezalandırdılar, şu an sanki cezaevinde gibiyiz” diyor.

'VALİLİK HİÇBİR TALEBİMİZİ DİNLEMEDİ'

itfaiye 'Ancak 'Vali kampa gelecek' denildiğinde itfaiye gelip temizlik yapmaya başlıyor.'

IŞİD'in Şengal'e saldırısı sonucu 2014'te yaklaşık 7 bin Ezidi Türkiye'ye sığındı fakat birçoğu zaman içerisinde Avrupa'ya gitti veya Kürdistan yönetimi bölgesine geri döndü. Geri kalanlar ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği Fidanlık Kampı'nda yaşamaya devam etti. Fakat belediyelere kayyım atandıktan sonra Fidanlık Kampı'nda bulunan Ezidiler Midyat'taki AFAD kampına gönderildi.

Midyat'taki kampa gönderilen Ezidiler'den S.K. yaşadıklarını, “Burası cezaevi gibi... Fidanlık Kampı'ndan neden gönderildik" diyor ve ekliyor: "Diyarbakır'daki kamp bizim evimiz gibiydi. Valilikle görüştük 'bizi buradan almayın' dedik. Ama valilik hiçbir talebimizi dinlemedi. 'O zaman bizi Batman'daki kampa gönderin' dedik, 'O kamp da boşaltılacak' diyerek bizi Midyat'a gönderdiler. Şu an bin 700 Ezidi burada yaşıyoruz.”

'VALİ GELECEK DEDİLER TEMİZLİĞE BAŞLADILAR'

banyo 'Gelip kamptaki tuvaletlerin, banyoların halini görsünler...'

“Keşke bizi Diyarbakır'dan Midyat'a getirmeselerdi” diyen S.K. kampta büyük bir hijyen sorunu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Buradan dışarı bile çıkamıyoruz. Kardeşi, babası, ailesi Irak'a gidip geri gelmek isteyenler kampa alınmıyor. Örneğin, acil bir iş için Irak'a gitmem gerekiyor bana 5 gün izin veriyorlar ama Irak'a gittiğim zaman o işi en az 10 günde hallederim orada işler çok uzun sürüyor. Eğer 5 günde gelemezsem beni kampa almayacaklar. Bir yemek kartı veriyorlar bu kart hiç kimseye yetmiyor. Paramız ve evimiz olsa burada bir gün bile kalmayız. Ezidiler Türkiye'ye geldiğinden günden bu yana hiç kimseye tek bir zarar bile dokunmadı. Ama biz burada perişan oluyoruz. Gelip kamptaki tuvaletlerin, banyoların halini görsünler. Marketlerden bozuk sebze ve meyveleri almak zorunda kalıyoruz. Ancak 'Vali kampa gelecek' denildiğinde itfaiye gelip temizlik yapmaya başlıyor.”

'ŞENGAL'E DÖNMEK İSTİYORUM...'

Midyat'ta yaklaşık bin 700 Ezidi'nin kaldığı tahmin ediliyor. Ezidiler ve Araplar'ın bulunduğu kampta özel güvenlikçiler görev yapıyor. S.K. güvenlikçilerin 'daha sakin olduğu için' Ezidiler'in kaldığı bölüme geçme konusunda kendi aralarında tartıştıklarını belirtiyor. "Şengal'e dönmek istiyor musunuz?" sorusuna ise şöyle cevap veriyor: “Şengal'e dönmek için her şeyi yaparım. Kendimden çok ailemi düşünüyorum. Bizim bu topraklarda kimseye zararımız dokunmadı. Geçenlerde kamptaki güvenlikçiler bizim olduğumuz tarafa geçmek için birbiriyle tartıştı. Çünkü Ezidiler'in kaldığı bölümde hiçbir sorun yok. Ama bizi burada kimse düşünmüyor."