Kömür güneşten 2 kat pahalı

Nallıhan Kuş Cennetine termik santrali projesi özelleştirme ihalesine çıktı. Çayırhan B termik santrali Şili’deki güneş elektriğinden 2 kat daha pahalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Henüz plan değişikliği askıda iken Özelleştirme İdaresi (ÖAB) tarafından gerçekleşen Çayırhan B ihalesinin sonucunda kömürün güneşden iki kat pahalı olduğu iddia edildi. Kolin-Kalyon Enerji – Çelikler Ortak Girişim Grubu 1 KWh elektrik için 6,04 cent vererek piyasanın yüzde 50, Şili’nin güneşe verdiğinin ise yüzde 100 fazlası fiyat verdi.

Nallıhan Kuş Cennetine komşu köye kömürlü elektrik santrali yapılması için plan değilikliği 6 Ocak’da askıya çıkmıştı. 1 aylık askı süresi bittiği gün Özelleştirme Dairesi 720 MW gücündeki Çayırhan B termik  santrali projesi özelleştirme ihalesine çıktı. 350ankara.org sitesinde yer alan habere göre, ihale Pazartesi günü akşam üstü açıklandı ve kwh (kilowatt-saat) için 7,2 cent’den başlayan pazarlık 6,04 cent’te bitti. Bu fiyat Şili’nin geçen yıl güneş santralleri için  çıktığı ihalede 1 kwh için aldığı 2,91 cent’tin tam iki katı.

'RÖDOVANS BEDELİ AÇIKLANMADI'

Ortada bir tesis olmamasına rağmen adı ÖİB tarafından işleme konulduğu için adına özelleştirme denilse de aslında yapılan işlem rödovans modeliyle elektrik üretimi. İlk örnekleri olan Silopi Harpul (405 MW), Bolu Göynük (270 MW) ve Eskişehir-Mihalıçcık’da (290MW) çalışmakta olup, bunlar dışında ihale edilen bir dizi santral bulunmaktadır. Bu projelerin pek çoğunda devlet istisnai bir şekilde üretim alım garantisi vermekte, şirketlerde bunun karşılığında devlete bir rödovans bedeli ödemektedir. Geçmiş ihalelerin tersine bu son ihalede şirketlerin ödeyeceği bir rödovans bedeli açıklanmadı. Bunun zaten yüksek olan maliyeti daha da yükseltmemek için olduğu düşünülüyor. Nitekim TBMM’de sorulan bir soru önergesinde Enerji Bakanına “2015 yılında rödovans yoluyla temin edilen elektrik miktarları” soruldu ve bu şekilde bir elektrik alımı yapılmadığını, Bakanlık cevabında belirtmişti. Ancak bu ihale rödovans yoluyla elektrik üretimi ihaleleri hakkında kamuoyuna fikir verdi.

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz