Tecavüze uğramış hastaya bekleme yeri

Mersin Devlet Hastanesi'nde bekleme triyajında 'Tecavüze Uğramış Hasta' ibaresini kullandı. Mersin Tabip Odası ve psikologlar tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin Toros Devlet Hastanesi skandal bir uygulamaya imza attı. Acil Servis’te hastaların aciliyetine göre sıralanan bekleme yerlerinin belirtildiği triyajda, “Tecavüze uğramış hasta” ibaresi kullanıldı.

Evrensel'den Turan Dal'ın haberine göre, Mersin Mersin Toros Devlet Hastanesi ‘Sarı Alan’da beklemesi gereken “baş ağrısı, karın ağrısı, böbrek ağrısı” gibi hastalar arasına “Tecavüze Uğramış Hasta” ibaresini aldı. Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Psikolog Fahriye Cengiz ve Mersin Kadın Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Canan Yüce uygulamaya tepki gösterdi.

Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, triyajın tıbben doğru, acil hastaların kendi aciliyetlerine göre sırayla müdahale edilmeleri için gerekli bir uygulama olduğunu ancak bunun hekimlerin işlerini yaparken hata yapmalarının önüne geçmek açısından kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti. Uğurhan, “Sorun şu ki; bu uygulama halka ilan edildiğinde hastanın mahremiyetinin korunma ilkesi çiğnenmiş oluyor. ‘Sarı alan’da ilan edilen ‘tecavüze uğramış hasta’ ibaresi kişilerin damgalanmasına yol açacağından etik açıdan çok sakıncalı bir durum yaratıyor. Bu durum tecavüze uğramış kişiyi hastaneye başvurmaktan alıkoyabilir. O nedenle triyajda ‘Tecavüze Uğramış Hasta’ tabirinin yazılı bulunduğu görsellerin herkesin göreceği şekilde asılması doğru değildir. Yani tecavüze uğramış kişi o sarı alanda beklediğinde deşifre olma endişesini taşır. Bir başka şekilde baş ağrısından gelen bir hastaya ‘Acaba tecavüz mağduru mu?’ düşüncesiyle bakılabilir” şeklinde konuştu.

‘TECAVÜZ AĞIR BİR TRAVMADIR’

Böyle bir ihtiyaç varsa diğer hastanelerde neden bu uygulamanın olmadığını sorgulayan  Psikolog Fahriye Cengiz, “Sağlık politikaları niye her yerde aynı uygulanmıyor? Tecavüz ağır bir travmadır. Tecavüze uğramış kişinin bulunması gereken yer o sarı bölge değil daha acil alandır. Tecavüz sonrası hastaneye başvurmuş birinden bulguların hemen elde edilmesi gerekir” dedi.