'Yatakları siyasetçiler kapıyor'

Hastaneler yoğun bakım servislerinde krizin yaşanmasının ardından Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği açıklama yaptı. Dernek "Bu istismar, siyasetçi ve bürokratlardan hastane sahip veya yöneticilerine kadar çeşitli kademelerde yaşanıyor" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki yatakların yetersiz olduğuna ilişkin tartışmaların ardından yoğun bakım uzmanları, sorunun yatak sayısında değil; ünitelerin olumsuz kullanımı, uzman yetersizliği ve yatak dağılımındaki dengesizlikten kaynaklandığını açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Öyle bir durum yok. Yoğun bakım ünitelerinde yatak sayımız yeterli. Yatakların uygunsuz kullanımıyla karşı karşıyayız” ifadeleri de yeni bir tartışma açtı.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, yoğun bakım yatakları ile ilgili sorunların altında yatan nedenleri irdeledi ve özetle şu tespitlerde bulundu:

‘YATAKLAR İSTİSMAR EDİLİYOR’

Yoğun bakım yataklarına, yoğun bakım endikasyonu olmayan hastalar çeşitli nedenlerle yatırılıyor. Bu istismar, siyasetçi ve bürokratlardan hastane sahip veya yöneticilerine kadar çeşitli kademelerde yaşanıyor.

‘YATAKLARI AMACA UYGUN KULLANILMIYOR’

Doluluk oranları yüksek olan yataklara, uygun hastaların yatışları yapılmıyor veya geç yatırılıyor.

‘UZMANLAR YETERSİZ’

“Tam zamanlı yoğun bakım uzmanları” tarafından yönetilmeleri gereken yoğun bakım ünitelerinde, uzman sayısının yetersizliği nedeniyle oluşan açık, anadal hekimleri tarafından “kısmi zamanlı” çalıştırılarak kapatılıyor.

‘YOĞUN BAKIM, BAĞIMSIZ OLMALI’

Gelişmiş ülkelerde, yoğun bakım uzmanlığı tam zamanlı yürütülen, zaman alıcı ve zor bir alan iken, Türkiye’de bağımsız bir dal olamıyor; bazı yoğun bakım uzmanları yoğun bakım ünitelerinde çalıştırılmıyor.

‘YATAK SAYISI DENGESİZ’

Toplam 31 bin yatağın yüzde 43’ü özel hastanelerdeyken yüzde 40’ı devlet hastanelerinde, yüzde 17’si ise üniversite hastanelerinde bulunuyor. Özel ücret farkı istenmemesi gereken yoğun bakım hizmetlerinden fark isteniyor. Masrafı çok olan hastalar, devlet ve üniversite hastanelerinde aşırı yığılma sorunu yaşıyor.

ÖNERİLER

Dernek, tüm bu sorunlar karşısında öncelikle hastanelerde yoğun bakım üniteleri tek çatı altında toplanmasını isterken, yoğun bakımın anadal olup, bakım uzmanlarının tam zamanlı çalışmaları sağlandığı takdirde sorunun büyük bölümünün çözüleceğini söylüyor.