'Türkiye IŞİD emiri' tahliye edilmiş

IŞİD Üyesi Hasan Aydın'ın ardından IŞİD’in Türkiye emiri olduğu iddia edilen İlhamı Balı'nın da daha önce serbest bırakıldığı ortaya çıktı. İlhami Balı’nın ise IŞİD’in Diyarbakır, Ankara, Antep gibi bombalı saldırılarını organize ettiği öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD Üyesi Hasan Aydın’ın 2012 yılında serbest bırakıldığı el Kaide davasının diğer bir sanığının IŞİD’in Türkiye emiri olduğu belirtilen İlhami Balı olduğu ortaya çıktı. IŞİD’in propaganda görüntülerinde Türkçe konuşan Örgüt Üyesi Hasan Aydın’ın, Suriye’de IŞİD’in Türkiye vatandaşlarından oluşturduğu ‘Yaşar Grubu’nun içerisindeki infaz timinde yer aldığı öne sürülüyor. Hasan Aydın’ın 2012 ve 2015 yılında iki kez yakalanıp serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. İlhami Balı’nın ise IŞİD’in Diyarbakır, Ankara, Antep gibi bombalı saldırılarını organize ettiği ifade ediliyor.

Evrensel'den Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 8 sanıklı el Kaide davasında sanıklar arasında yer alan İlhami Balı ve Hasan Aydın,  2 Nisan 2012 tarihinde tutuklandı. Daha sonra İlhami Balı 19 Eylül 2012, Hasan Aydın da 3 Aralık 2012 tarihinde tahliye edildi.  Hasan Aydın serbest bırakılmasının ardından 2015 yılında Hatay’dan Suriye’ye geçmek isterken yine gözaltına alındı. Aydın, çıkartıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla ikinci kez serbest kaldı.

BALLI VE AYDIN'IN BİLGİLERİ DELİL SAYILDI

Davanın iddianamesine giren bilgilere göre Balı ve Aydın’ın iletişim bilgileri de deliller arasındaydı. Balı, 21 Şubat 2012 tarihinde Aydın’a mesaj çekti. Mesajında, “Birkaç arkadaş damdan düşmüş sen nasılsın” dedi. Balı, şifreli mesajında 12 Şubat 2012 tarihinde Adana emniyetinin yaptığı operasyon sonucu yakalanan el Kaide üyeleri hakkında endişesini Hasan Aydın’a iletirken, Aydın’ın da yakalananlar arasında olup olmadığını kontrol ediyordu.

ÖRGÜT ADINA DÜKKAN İŞLETMİŞLER

İddianamede, Hasan Aydın’ın işyeri olan  Aydın İletişim’in örgüt üyelerinin buluşma yerlerinden birisi olarak kullanıldığı, Aydın’ın örgüt elemanlarının başka ülkelere geçişine yardımcı olduğu, örgüt adına propaganda yaptığı, eğitim verdiği ve etkinlikler düzenlediği ifade edildi.  İlhami Balı’nın da işlettiği dükkanın örgüt için kullandığı belirlenirken, Balı’ya, Hasan Aydın’a yöneltilen suçlamaların aynısı yöneltildi.  Bu sırada hâlâ Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden el Kaide davası, 24 Kasım 2015 tarihinde karara bağlandı. 8 sanıktan 2’sinin beraat ettiği davada, Türkiye’deki katliamların organizatörü Balı’nın cezasında indirim uygulanarak,  6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Yine Hasan Aydın’da 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.